Jessica bytte kontoret mot borrteknik – fick jobb direkt!

Publicerad: 2021-02-16

Inom kort är Jessica Bergström klar med arbetsmarknadsutbildningen till borrtekniker. Hon har gått den för att hon på grund av Coronapandemin förlorade sitt tidigare arbete som reservdelsansvarig i ett företag som sålde skogsmaskiner.

Jessica Bergström, borrtekniker

Nästan direkt efter att Jessica blivit arbetslös hittade hon utbildningen till borrtekniker på Arbetsförmedlingens webbplats. Efter att ha skrivit in sig på Arbetsförmedlingen och haft ett möte med en handläggare blev hon beviljad att gå utbildning.

– Det var perfekt, säger Jessica. Jag tycker om att prova nya saker och trivs med fysiskt arbete.

Hann inte med studiebesöket

Genom att gå studiebesök hos utbildningsanordnaren, digitalt eller på plats, kan man ta reda på om man skulle passa för en viss utbildning. För Jessicas del hanns det inte med något studiebesök. Utbildningen var redan inne på andra veckan när hon började. Men det gjorde inte så mycket just för henne. Genom privata kontakter hade hon redan tagit reda på vad yrket innebär och förstått att det var något för henne. Inte heller missade hon så mycket av utbildningen eftersom de första veckorna bestod av en kartläggning.

Stor variation på uppgifter

Borrning inom energi, till exempel bergvärme, borrning av dricksvattenbrunnar samt entreprenadborrning som grundläggning eller prospekteringsborrning är de stora arbetsområdena inom området borrteknik.

– Som borrtekniker finns det stor variation på vad man kan göra och det passar mig, säger Jessica.

Att Jessica är nöjd med sin utbildning råder det inget tvivel om.

– Utbildningen har innehållit både teori och praktik. Lärarna var oerhört engagerade. Jag skulle vilja säga att det var en bred utbildning och jag lärde mig massor. Bland annat har jag fått ta körkort både för lastbil och släpvagn. Jag har också trivts oerhört bra på min praktikplats, där jag fått prova på olika uppgifter.

Har erbjudits anställning

Utbildningen, som började i maj, är nu i slutfasen. Att gå ut i ny arbetslöshet är inget Jessica behöver oroa sig för. Hon har redan erbjudits en anställning på sin praktikplats, Styrud Ingenjörsfirma AB. Nu ser hon fram emot att börja arbeta riktigt och få använda sina nyvunna kunskaper i sitt nya yrke.

– Jag är verkligen motiverad, säger hon.

Anders Svanholm, regionchef hos Styrud Ingenjörsfirma AB är mycket nöjd med Jessica.

– Hon har varit väldigt driven och positiv under sin praktiktid och blivit mycket uppskattad på jobbet. Hon är den enda kvinnan i region Mitt. Vi behöver fler ungdomar med CE-körkort som vet vad branschen innebär och det vore verkligen bra med fler kvinnor, säger han.