Utbildningen tog Ann från banken till verkstaden

Publicerad: 2023-01-12

Ann Lidén, blev av med sitt bankjobb under coronapandemin. Hon skrev in sig på Arbetsförmedlingen och gick en arbetsmarknadsutbildning. I dag arbetar hon som CNC-operatör på en verkstad och ser fram emot att utvecklas i sin nya yrkesroll.

Ann drömde om att bli flygvärdinna när hon var barn eftersom hon tyckte det var roligt att flyga, men det var inom bankväsendet hon kom att göra karriär. I trettio år arbetade hon på en bank i olika yrkesroller tills resan nådde ett slut.

– Det var en stor omställning att bli arbetslös. Jag var orolig för att jag inte skulle få ett nytt jobb och hade aldrig skrivit ett cv tidigare, säger hon.

Hon skrev in sig på Arbetsförmedlingen direkt och började söka olika typer av jobb, men det gick trögt.

– I ett nyhetsbrev från Arbetsförmedlingen läste jag att det finns olika typer av utbildningar, men jag tänkte att jag nog är för gammal för att påbörja någon, säger Ann som fyller 58 i år.

Gick på studiebesök om CNC-utbildning

I samtal med Arbetsförmedlingen fick dock Ann frågan om hon skulle vara intresserad av att gå en arbetsmarknadsutbildning. Efter att ha läst på om olika utbildningar på Arbetsförmedlingens webbplats bestämde hon sig för att gå på ett studiebesök om CNC-operatörsutbildningen i Malmö.

– Utbildningen verkade intressant och det var roliga ämnen som jag aldrig studerat innan. Dessutom fick jag ett trevligt bemötande och svar på mina frågor. Jag hade planerat att gå på ett till studiebesök men kände direkt att det var rätt, säger hon.

Spontanansökan blev anställning

Kort därefter började hon arbetsmarknadsutbildningen till CNC-operatör. CNC innebär att man hanterar en datorstyrd verkstadsmaskin.

– Det var väldigt annorlunda mot vad jag hade gjort tidigare. Jag kände en nytändning!

Utbildningen bestod av teoretiska ämnen som matematik och ritningsläsning samt praktiska delar som programmering av automatiska CNC-maskiner.

Efter avslutad utbildning fick hon jobb direkt på Höganäs verkstad, där hon stortrivs.

– Under utbildningen skickade jag in en spontanansökan. De hade ingen ledig tjänst just då, men de hörde av sig i samma veva som jag höll på att skriva på för ett annat jobb. Men närheten till hemmet och att inte behöva arbeta skift var några anledningar till att jag valde det här istället, säger hon.

Programmerar maskinen

Hennes huvudsysselsättning är planslipningsmaskinen som är halvt manuell och halvt CNC-styrd.

– En typisk arbetsdag börjar med att jag kontrollerar maskinen och vid behov fyller på både olja och skärvätska. Sedan lägger jag upp arbetsstyckena, som ska bli slitdetaljer, på magnetbordet och därefter programmerar jag maskinen och den automatiska slipningen påbörjas, säger hon och fortsätter,

– När maskinen kört klart kontrollmäter och justerar jag eventuella avvikelser och kör vidare tills jag hamnar inom det korrekta måttet. Det är viktigt att jag är noggrann och vaksam på om det kommer konstiga ljud från maskinen samt att jag är uppmärksam på vilka värden jag knappar in. Har jag tankarna på annat håll kan det gå riktigt illa.

Ann tycker att hennes arbetsuppgifter är utvecklande och hon ser fram emot att lära sig nya maskiner. Hon säger att hon aldrig hade sökt den här typen av jobb om det inte vore för utbildningen och att den öppnat upp dörrar för en helt ny bransch. Hennes tips till andra som är nyfikna på en arbetsmarknadsutbildning är att läsa på om olika utbildningar på Arbetsförmedlingens webbplats och att gå på ett eller flera studiebesök.

Den enda kvinnan i verkstaden

Björn Paulsson, produktionsledare för maskinavdelningen på Höganäs verkstad, berättar att de innan Ann haft två kvinnliga medarbetare ute i verkstaden.

– Det är svårt att hitta färdigutbildade personer med erfarenheter, vi hade tur som fick tag på Ann.

Han säger att det behövs fler kvinnor och att arbetstillfällena inom branschen är goda.

– Gillar man ett omväxlande jobb, är noggrann, har tålamod och är bra på både ritningsläsning och mätning, så är rollen som CNC-operatör perfekt.

Hitta arbetsmarknadsutbildning

Det finns många arbetsmarknadsutbildningar som leder till en rad olika yrken. Under länken yrkesområden nedan kan du lätt hitta aktuella arbetsmarknadsutbildningar.

Yrkesområden

Hitta studiebesök

På ett studiebesök kan du ta reda på om en utbildning och ett yrke passar dig. Anmäl dig genom att mejla kontaktpersonen för den eller de utbildningar du är intresserad av. Utbildningsanordnaren hör sen av sig till dig med bekräftelse.

Aktiviteter och studiebesök