Jobba utomlands – regler, skatt, försäkringar m.m.

Regler för till exempel arbetstillstånd, skatt och försäkringar ser olika ut beroende på var du ska jobba och hur länge du stannar utomlands. Här är några saker du behöver kolla upp samt tips på var du hittar mer information.

Norden

Om du är nordisk medborgare och vill jobba i ett annat nordiskt land behöver du varken arbets- eller uppehållstillstånd. Här är några webbplatser där du kan hitta mer information om att jobba i de nordiska länderna.

Grensetjänsten (grensetjensten.com) – En guide för dig som vill jobba i Norge.

Öresunddirekt (oresunddirekt.se) – En guide för dig som vill jobba i Danmark.

Info Norden (norden.org) – För dig som vill jobba i Norden.

Gränstjänsten Sverige Finland Norge (granstjanst.se)
– En guide för dig som vill jobba i Finland eller Norge.

Länder inom EU och EES samt Schweiz

Om du är medborgare i ett EU-land behöver du varken arbets- eller uppehållstillstånd för att jobba i ett annat land inom EU, EES eller i Schweiz. Du behöver bara ha ett giltigt nationellt id-kort där medborgarskap framgår, eller pass. Tänk på att körkort inte är en giltig id-handling i det här sammanhanget. Pass är det säkraste valet.

Vissa länder kräver att du registrerar dig hos de lokala myndigheterna för att visa att du jobbar där. Olika länder har olika regler för detta. Kolla upp vad som gäller i ditt fall. Du hittar mer information om vad som gäller på EU:s webbplats Ditt Europa.

Ditt Europa – Anmäl bosättning i annat EU-land (europa.eu)

Om du är medborgare i ett land utanför EU

Om du bor i Sverige men är medborgare i ett land utanför EU har du inte automatiskt rätt att flytta till och jobba i ett annat EU-land. Om du har bott fem år i Sverige kan du däremot ha vissa av de rättigheter som en EU-medborgare har. Då har du har större möjligheter att jobba i ett annat EU-land. Läs mer om vad som gäller på Migrationsverkets webbplats.

Migrationsverket.se – Ställning som varaktigt bosatt i Sverige

Om du har familj som flyttar med

Olika länder har olika regler för detta, så du behöver kolla upp vad som gäller i ditt fall. Läs mer om vad som gäller på EU:s webbplats Ditt Europa.

Your Europe - Uppehållsrätt för anhöriga (europa.eu)

Länder utanför EU, EES och Schweiz

Vill du jobba i ett land utanför EU, EES eller Schweiz behöver du ha arbetstillstånd. Dessa länder omfattas inte av den fria rörligheten. Kontakta landets ambassad för att få information om hur du söker arbetstillstånd.

Utländska ambassader i Sverige (swedenabroad.se)

Skatt

I vissa fall behöver du inte betala skatt i Sverige på den inkomst som du tjänar utomlands. Reglerna för hur du ska betala skatt och deklarera beror bland annat på hur länge du jobbar utomlands. Tänk på att betala skatt på rätt sätt. Då undviker du ekonomiska bakslag. Kontakta Skatteverket och ta reda på vad som gäller för dig.

Skatteverket.se – Arbeta utomlands

Sjuk- och föräldrapenning

Din rätt till vård och ersättning från till exempel sjuk- och föräldrapenning beror på i vilket land du bor och hur din jobbsituation ser ut. Du behöver också anmäla till Försäkringskassan att du flyttar utomlands. Det är viktigt för att du ska få rätt ersättning och slippa bli återbetalningsskyldig,

Försäkringskassan (forsakringskassan.se) – Arbeta utomlands

Här hittar du mer information om hur socialförsäkringen fungerar när du jobbar utomlands.

Riksdagens EU-information – Bo, arbeta och studera (eu.riksdagen.se)

EU-kommissionen – Samordning av de sociala trygghetssystemen i EU (ec.europa.eu)

A-kassa

Ta alltid kontakt med din svenska a-kassa innan du börjar jobba utomlands för att få reda på vad som gäller för just dig. Och gå inte ur din svenska a-kassa innan du har börjat arbeta utomlands och vet vad som gäller. Du behöver också ta reda på vad som händer när du återvänder till Sverige, och vilka intyg och övriga handlingar du då behöver ha med dig. Det här är viktigt för att du inte ska drabbas av glapp i ditt a-kassemedlemskap. Då finns risken att du förlorar din a-kassa om du skulle behöva den när utlandsjobbet är slut.

Sveriges a-kassor – Ersättning inom EU (sverigesakassor.se)

Ta med din a-kassa

Är du arbetslös, inskriven hos oss och har arbetslöshetsersättning? Om du uppfyller alla dessa tre villkor kan du ansöka om att få ta med dig din ersättning under en begränsad period för att söka jobb i ett annat land inom EU, EES eller i Schweiz. Du behöver då ett intyg från Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen (IAF). Tänk på att ansöka innan du reser. Du hittar mer information om villkoren och ansökan på IAF:s webbplats.

IAF – Intyg för att söka jobb i EU (iaf.se)

Reglerade yrken, krav på medborgarskap

För reglerade yrken, det vill säga yrken som kräver legitimation eller liknande, behöver din utbildning godkännas i landet du flyttar till. Det gäller till exempel yrken inom vården, vissa juristyrken, revisorer, arkitekter, veterinärer med flera. Om du söker jobb i ett EU-land kan du vända dig till EU:s informationskontor ENIC-NARIC för att få veta vad som gäller för ditt yrke, och vart du vänder dig för att få din utbildning värderad.

ENIC-NARIC.net

Tänk på att för vissa yrken krävs det att du är medborgare i landet, som till exempel inom polisen, domstolarna, försvaret och statsförvaltningen.

Att leva och jobba i ett EU-land

Hur det är att leva och jobba i de olika EU-länderna? Det kan du läsa mer om på EURES webbplats.

EURES – leva och arbeta (ec.europa.eu)