Så hittade Scania nya montörer bland arbetslösa kvinnor
Lastbilstillverkaren Scania har öppnat upp för fler rekryteringsmöjligheter genom att bredda sin rekryteringsbas. Detta efter ett samarbete med Arbetsförmedlingen och Södertälje kommun.
– Genom att fokus på ökad jämställdhet och mångfald, skapar vi en mer inkluderande arbetsmiljö som stärker vår konkurrenskraft och innovationsförmåga på lång sikt, säger Anna Prans, HR-chef.
Det är inte så konstigt att Scania länge strävat mot jämställdhet och mångfald. Fördomarna om hur det är på industrigolvet kan vara något av uppförsbacke för de flesta i branschen.
– Traditionellt och historiskt sett är detta en manlig bransch och man förväntar sig smuts, olja, slammer och tunga lyft, säger Tommy Söderström, verksamhetsutvecklare på Scania och projektledare för detta initiativ.
Men studiebesök på fabriken är en bra ögonöppnare.
– Kvinnorna liksom andra som får se arbetsmiljön överraskas av hur ljust, rent och välorganiserat det är, säger han.
Språk och praktik
Det sex månader långa projektet har varit indelat i tre perioder. 16 kvinnor fick ta del av grundläggande arbetslivskunskap och språk genom arbetsmarknadsenheten i Södertälje kommun. Därtill ingick yrkessvenska på en folkhögskola i Södertälje, innan de klev in för att praktisera i någon del av Scanias produktionsenheter.
– Yrkessvenskan är ganska generell för verkstadsindustri men vi har också kompletterat med material från vårt produktionssystem som speglar det vi specifikt arbetar med här på Scania, säger Tommy Söderström.
Jobbar som montör
Kvinnorna som valts ut av Arbetsförmedlingen ihop med Scania kvalar alla in under begreppet långtidsarbetslösa. Några i gruppen har aldrig haft en anställning förut. Alla kvinnor har utländsk bakgrund och de flesta kommer från länder utanför Europa. En av dem är Nihal Caldog från Turkiet som har saknat jobb i två år. Nu jobbar hon som montör i fordonsproduktionen.
– Jag trivs jättebra på Scania, det är en bra arbetsmiljö, man känner sig trygg och säker, säger hon.
Nästa grupp deltagare med liknande bakgrund är nu redo att påbörja samma resa. Anna Prans förklarar att arbetssättet, som startade som ett pilotprojekt, nu har utvecklats till ett samarbetsprogram.
– Det är särskilt glädjande att vi i denna omgång kunde identifiera sex kvinnor i målgruppen som, tack vare sin goda svenska, kunde gå direkt till praktikmomentet utan att behöva genomgå de två första stegen.
Oväntad målgrupp
Tommy Söderström konstaterar att det är stor konkurrens om kandidater med industrikompetens inom Stockholms- och Mälardalsområdet.
– Vi vill hela tiden försöka hitta nya vägar, därför riktar vi in oss på den här målgruppen som normalt inte söker de här jobben. Vi ser vad vi kan göra för att ta vårt samhällsansvar och får samtidigt en breddad rekryteringsbas som vi kan jobba med.
Tommy Söderström rekommenderar andra arbetsgivare som vill jobba på liknande sätt att kontakta Arbetsförmedlingen och kommunen de verkar i. Arbetsförmedlingen har bland annat deltagit i planering, uformning och uppföljning under hela projektet.
Besnik Morina som är arbetsförmedlare och drivande i projektet betonar vikten av ett bra samarbete.
– En tydlig process och löpande uppföljning av hur det går för arbetsgivare och deltagare under utbildnings- och praktikperioden har varit några av framgånsfaktorerna, säger han.
Så fungerar praktik och arbetsträning
Behöver kompetenserna
Anna Prans menar att projektet ligger helt i linje med företagets strategier och värderingar:
– Det handlar inte bara om att bjuda in människor för att visa att vi är öppensinnade. Vi behöver verkligen dessa perspektiv, kompetenser och olikheter för att kunna möta framtidens utmaningar på bästa sätt.
Arbetsförmedlaren tipsar
Besnik Morina är Arbetsförmedlare och drivande i samarbetet med Scania i Södertälje. Här ger han dig tre tips om du är nyfiken på denna typ av samarbete kring rekrytering.
- Fundera igenom vilka rekryteringsbehov och kravprofil du har på dina kandidater.
- Kontakta Arbetsförmedlingen för att presentera dina behov och resonera om vilka möjligheter som finns utifrån dina behov. Även kommunen kan vara ett stöd vid rekrytering.
- Om detta resulterar i ett samarbete, var med och se till att ni har en tydlig process och plan som alla inblandade kan följa.