Enkät ska tydliggöra arbetsgivarnas kompetensbehov
Arbetsförmedlingen skickar kontinuerligt ut en enkät till arbetsgivare med frågor om deras rekryteringsplaner. Svaren är en viktig del i arbetet med att ta fram vår yrkesbarometer.
– Vi är väldigt tacksamma om du som får enkäten svarar. Då bidrar du till det långsiktiga arbetet för att möta framtidens kompetensbehov, säger Eva Samakovlis, analyschef på Arbetsförmedlingen.
Arbetsförmedlingens yrkesbarometer används av en rad olika organisationer och myndigheter då det finns ett stort behov av arbetsmarknadsbedömningar per yrke. Svaren används också för att göra bedömningar av den regionala arbetsmarknaden.
För att utveckla prognosarbetet gör Arbetsförmedlingen sedan ett år tillbaka ett arbete med att göra bedömningar av rekryteringssituationen genom att skicka ut enkäter till arbetsgivare som annonserar efter personal i platsbanken.
Ansvarig för Arbetsförmedlingens prognosarbete är myndighetens analyschef Eva Samakovlis och vi bad henne berätta lite mer om det arbetet.
Hur används enkätsvaren?
De används för att beskriva rekryteringssituationen för olika yrken såväl regionalt som nationellt. Svaren är också en viktig del i Arbetsförmedlingens arbete med att ta fram yrkesbedömningar.
Hur kan jag som arbetsgivare ha nytta av prognoserna?
– Med hjälp av den information vi samlar in kan vi utveckla olika tjänster, till exempel inom vägledning och som underlag vid planering av arbetsmarknadsutbildningar med syftet att förbättra kompetensförsörjningen i yrken med hög efterfrågan på arbetskraft. Genom att vi följer efterfrågeutvecklingen på arbetsmarknaden kan arbetsgivare få bättre hjälp att hitta den efterfrågade arbetskraften. Med en bra svarsfrekvens kommer vi fortsätta att kunna beskriva skillnader mellan de olika länen för olika yrken. Det är en viktig förutsättning i arbetet för att främja regional och yrkesmässig rörlighet.
Hur tror du arbetsmarknaden kommer utvecklas det kommande året?
– Vår bedömning är att arbetsmarknadsläget fortsätter att försvagas något i och med den svaga konjunkturen just nu men som vi förutspår kommer att vända under 2025. Samtidigt som vi vet att många arbetsgivare har fortsatt svårt att hitta arbetskraft med efterfrågade kompetenser.
Statistik och analyser
Vi erbjuder statistik, analyser och prognoser om arbetsmarknaden. Vår statistik används bl.a. för att styra arbetsmarknadsåtgärder och utbildningssatsningar runtom hela Sverige.