Sju smarta tips för att behålla dina sommarvikarier

Publicerad: 2024-06-10

Sommaren är här och kanske har du flera vikarier på ingång. Men hur gör du för att behålla dina favoriter och på så sätt skapa en bra grund för din framtida kompetensförsörjning? Här är sju snabba tips som hjälper dig att säkra bemanningen inför hösten - och undvika nya tidskrävande rekryteringsprocesser.

Skapa en välkomnande atmosfär

Se till att dina sommarvikarier känner sig välkomna och inkluderade redan från start. Ordna en introduktionsträff, presentera dem för den ordinarie personalen och se till att ge dem en rundtur i lokalerna. Kanske kan du arrangera en trevlig kick off som inleder sommarperioden? En god gemenskap är avgörande för att vikarierna ska trivas och vilja stanna kvar.

Ge tydliga instruktioner

Var tydlig med vad du förväntar dig av dina sommarvikarier. Ge tydliga instruktioner för arbetsuppgifterna och hur de ska genomföras. Se till att de har allt de behöver för att utföra jobbet på bästa möjliga sätt. Glöm inte att ge dem möjlighet att ställa frågor. Genom att räta ut alla frågetecken tidigt kommer vikariatet att bli en trygg och rolig upplevelse.

Uppmuntra till återkoppling

Du kan såklart din verksamhet bäst. Men försök att skapa en kultur där dina sommarvikarier känner sig bekväma med att ge feedback och komma med idéer. Genom att visa att du värdesätter deras åsikter kommer du öka arbetsglädjen och bidra till en ökad känsla av delaktighet.

Ge uppskattning

Alla mår bra av ett uppskattande ord. Glöm därför inte att löpande berömma dina sommarvikarier när de gör bra ifrån sig och tacka för ett väl utfört arbete. En sådan enkel sak betyder mycket för dina vikariers motivation och engagemang.

Erbjud kompetensutveckling

Visa att du värdesätter dina sommarvikarier genom att erbjuda dem möjligheter till kompetensutveckling. En billig variant kan vara att boka in dem på interna kurser som ni redan har färdiga. Ju mer de lär sig om din arbetsplats och ditt företag – desto mer startklara är de om du vill anställa dem i framtiden.

Var flexibel

Glöm inte att sommarvikarier ofta är studenter och har fullt upp med mängder av aktiviteter. Om möjligt kan du försöka vara flexibel med arbetstider och schemaläggning för att underlätta för dem att kombinera jobbet med studier eller fritidsaktiviteter. En enkel gest som kan betyda mycket.

Håll kontakten

Visa dina sommarvikarier att du ser potential i dem. Fråga om de är intresserade av att fortsätta jobba hos dig under hösten. Har du inga luckor som du behöver fylla just nu? Se då till att hålla kontakten och påminn dina favoriter om att du kan behöva personal längre fram. Eller att du kan behöva extra personal under helger eller kvällar.