Etableringsjobbet blev en fullträff för industriföretaget

Publicerad: 2024-05-03

Anställningsstödet etableringsjobb är på plats. På industriföretaget Gerdins i Kramfors har man rekryterat Yuliia Rybachuck från Ukraina med det nya stödet.
– Det är ett så bra sätt att knyta henne till oss samtidigt som hon kan studera svenska och utvecklas, säger Cecilia Forsman, affärsområdeschef.

Yuliia, tvåa från vänster, har blivit en bra värvning för Gerdins med hjälp av etableringsjobb.

Yuliia, tvåa från vänster, har blivit en bra värvning för Gerdins med hjälp av etableringsjobb.

Det mellanstora företaget med 25 anställda har funnits på orten Mjällom i över sjuttio år. Det var ursprungligen en cykelverkstad som startades av Yngve Gerdin – nu 94 år men som dagligen tittar in i fabriken. Genom åren utvecklades den till en verksamhet som idag producerar svarvade hålpipor för stansning av läder och andra material som levereras över hela världen. Orderingången är stabil men när det kommer till rekryteringar finns alltid utmaningar för Gerdins liksom för de flesta i branschen.

– Vår närmaste stad är Kramfors och de unga som utbildar sig inom branschen väljer ofta hellre att stanna i stan och söka sig till de jobb som finns i Kramfors eller i andra större orter, säger Cecilia Forsman.

Hittade en talang

Med de förutsättningarna kanske det inte är så konstigt att en person med goda vitsord bosatt nära industrin får ögonen på sig av en affärsområdeschef med en blick för talanger.

– Yuliia hade jobbat en del på en lokal restaurang och jag hade hört att hon letade andra jobb och att hon var väldigt duktig. När jag väl träffade henne blev det tydligt hon kunde vara en bra kandidat för oss, säger Cecilia Forsman.

Inledningsvis kunde Yuliia Rybachuck börja på företaget med ett så kallat introduktionsjobb i samarbete med Arbetsförmedlingen och blev snabbt en kraft att räkna med. Hon färdigställer ordrar, kvalitetstestar, räknar, packar och sätter på etiketter. Därtill limmar hon ihop och skruvar fast fjädrar i hålpipor. Yuliia gillar variationen och sin nya roll.

– Jag arbetade förut i 20 år med större företag i Ukraina. Det är intressant för mig att komma in i arbetslivet och jämföra det svenska systemet med det i Ukraina. Jag arbetade med HR och tänkte hela tiden på vad jag kunde göra för personalen för att de skulle må bra. Nu känner jag att någon tar hand om mig och tänker på hur jag vill ha det för att må bra.

Stödet blev en lösning

Men när den tidsbegränsade insatsen med introduktionsjobb upphörde seglade det nya stödet etableringsjobb upp som en bra fortsättning för båda parter.

– Vi hade svårt att fylla upp till en heltid för Yuliia och hon behövde jobba så mycket för att försörja sig och barnen, men nu kan vi ha kvar henne samtidigt som hon några dagar i veckan kan studera svenska på sfi, säger Cecilia Forsman.

Etableringsjobb är det senaste tillskottet av anställningsstöd för arbetsgivare som vill anställa någon som är nyanländ eller varit utan jobb en längre tid. Stödmodellen innebär en lägre lönekostnad och bygger på att anställningen är heltid och i normalfallet leder till en tillsvidareanställning efter två år. Centrala kollektivavtal förhandlas fram av arbetsmarknadens parter för respektive bransch. Många avtal är redan på plats men fler tillkommer löpande.

Etableringsjobb

Glad för att fortsätta

Yuliia är mycket glad över att kunna fortsätta arbeta och samtidigt utveckla sina språkkunskaper med studier.

– Jobbet är viktigt för mig på så många sätt. Man betalar skatt, känner sig stolt och jag kan prata med mina kollegor, ibland om vädret, ibland skoja och skratta och ibland om livsproblem, säger hon.

Familjen rotar sig alltmer och det finns en trygghet i jobbsituationen. Ändå finns såklart många frågetecken för Yuliia.

– Jag vill stanna här och ha ett fast jobb och hoppas att barnens pappa också ska kunna komma till oss. Det är svårt att planera för framtiden, säger hon.

Vill behålla värvning

Cecilia Forsman har många skäl till att vara nöjd och vill behålla sin värvning av flera anledningar.

– Yuliia arbetar bra, hon är en stolt yrkesmänniska, pålitlig, ordningsam och kvalitetsmedveten. Förutom det har hon en glädje och energi som gör henne till uppskattad medarbetare. Hon bidrar till positiv stämning på företaget, säger Cecilia Forsman.

Vad är etableringsjobb?

Etableringsjobb är ett stöd som ska vara på heltid och som i normalfallet ska leda till en tillsvidareanställning efter 24 månader. Det här gäller för att ta del av etableringsjobb:

  • Kollektivavtalen styr inom vilka yrken det är möjligt att anställa med etableringsjobb.
  • Som arbetsgivare behöver du ha kollektivavtal om etableringsjobb.
  • Du och den arbetssökande som du vill anställa ska komma överens om en anställning med etableringsjobb.
  • Det är den arbetssökande som ansöker om ersättning för arbete med etableringsjobb hos Arbetsförmedlingen.

Etableringsjobb