Nystartsjobbare - en kick för den växande butikskedjan

Publicerad: 2023-01-24

När Mohannad Katurji anställdes med nystartsjobb kunde han varken svenska eller hade erfarenhet av butiksarbete. Idag ansvarar han för 80 procent av en matbutik i Katrineholm.
– Jag kunde se att han levererade och jag tyckte om honom, säger Patrik Wirlén som driver Matpiraten-butikerna.

Patrik Wirlén som driver Matpiraten-butikerna rekryterade Mohannad Katurji med nystartsjobb.

Patrik Wirlén som driver Matpiraten-butikerna rekryterade Mohannad Katurji med nystartsjobb.

Efter att ha jobbat i många år på ledande positioner i stora detaljhandelskedjor tog Patrik Wirlén tag i drömmen om att starta eget. En viktig ingrediens när han för sju år sedan förverkligade planerna om en egen matbutik var Arbetsförmedlingens anställningsstöd nystartsjobb.

– Det bästa för mig med nystartsjobbare är att jag kunnat lägga ned min själ i deras arbete och att de ger oss tusenfalt tillbaka, det här har varit en riktig kick i min butik.

Hitta rätt medarbetare med nystartsjobb

Den första nystartsjobbaren var Mohannad Katurji, som hade flytt kriget i Syrien och varken kunde svenska eller hade erfarenhet av butiksarbete.

– Vilken resa Mohannad har gjort. Nu har han varit här i sex år och håller i 80 procent av butiken, säger Patrik Wirlén.

Viktigt med vilja

Det har såklart varit en lång väg att gå. Men med gedigen erfarenhet inom branschen vet Patrik Wirlén vad han letar efter när han rekryterar.

– När jag hade 16 000 anställda i en annan matbutikskedja sa jag ofta att det sitter i viljan och i hjärtat om man vill göra skillnad och sticka ut bland andra butiker i vår bransch.

Ribban låg högt redan från start. Något Mohannad Katurji kunde känna av.

– Det var tufft i början men sen bestämde jag mig, nu ska jag lära mig allt om det här, säger han.

I och med ersättningen via nystartsjobbet fanns det tid för Mohannad Katurji att sätta sig in i uppgifterna. Och även tid för Patrik Wirlén att se om det han letade efter fanns hos honom och de andra nystartsjobbarna i butiken.

– Jag kunde se att han levererade och jag tyckte om honom, säger Patrik Wirlén.

Språket en utmaning

Ändå var språket en stor utmaning, inte minst för att det så viktiga kundbemötandet skulle fungera. Men det fanns en vilja och ett driv från båda sidor att komma över barriären.

– Jag började titta mycket på YouTube, på svensk tv och jag lyssnade mycket på radio för att lära mig. Jag gillar inte att känna "jaha vad menar han, jag förstår inte vad han säger", säger Mohannad Katurji.

Mohannad Katurji och Patrik Wirlén på fruktavdelningen.

Mohannad Katurji och Patrik Wirlén på fruktavdelningen.

Patrik Wirlén säger att han kunde se att Mohannad Katurji blev frustrerad när han inte förstod. Och han körde en ganska tuff linje med de nystartsjobbare som behövde lära sig mer svenska. De skulle prata svenska hela tiden, inga andra språk och helst även tänka på svenska.

– I början var det frågor och nya ord hela tiden, vi fångade upp och löste mycket under fikarasterna, säger Patrik Wirlén.

Hitta rätt medarbetare med nystartsjobb

Se människor för vad de kan bli

Idag är Mohannad Katurji rotad med jobb, familj och nyköpt hus medan Patrik Wirléns dröm om att starta eget har vuxit till cirka 100 anställda och tre Matpiraten-butiker. Nyligen sålde han sin butikskedja vidare till en större aktör men är kvar under en övergångsperiod. Hans tips till andra arbetsgivare som funderar på att anställa med nystartsjobb är:

– Se människor för vad de kan bli, mer än för vad de är. Det är jätteviktigt under hela resan. Och ha tålamod. Man ser på två dagar om tempot i kroppen finns, vilket behövs i vår bransch. Men då måste du ge dig själv tiden att följa det andra också. Det är ju faktiskt en del i det som är nystartsstödet, säger Patrik Wirlén.