Arbetsmarknadsutbildning viktigt för Polarbröds omstart

Publicerad: 2021-12-02

Förra sommaren totalförstördes Polarbröds bageri i Älvsbyn i en brand och nästan två hundra anställda förlorade sina jobb.
Tack vara stor beslutsamhet hos ägare och starkt engagemang bland medarbetare och entreprenörer har man nu åter börjat baka i Älvsbyn.
– En utbildning via Arbetsförmedlingen inom automation och robotar blev vägen tillbaka till jobb i bageriet, säger Frida Edström.

Bagaren Frida Edström i Polarbröds bageri i Älvsbyn.

Vi utbildar personal efter dina behov

Behöver du rekrytera, men har svårt att hitta kandidaterna? Tillsammans med Arbetsförmedlingen är det möjligt att i en av våra befintliga arbetsmarknadsutbildningar skapa en skräddarsydd utbildningsstart. Detta kallas för rekryteringsutbildning. En annan möjlighet är att anställa nyutbildade deltagare från våra arbetsmarknadsutbildningar.

Mer om hur vi utan kostnad kan skräddarsy en utbildning efter dina behov

Här kan du rekrytera nyutbildade

Precis som för många andra Älvsbybor så var Polarbröds bageri Frida Edströms ingång till arbetslivet. Hon är uppvuxen med jobb på Polarbröd till och från ända sedan 16-årsåldern. De senaste sju åren har hon jobbat heltid där och var i tjänst natten då det brann:

Allt gick så fort. Vi märkte att det började ryka och sen gick brandlarmet igång och alla utrymde lokalerna. Jag bor nära bageriet så under natten kunde jag sitta vid köksfönstret och se hur elden slukade min arbetsplats.

Snabbt beslut om återuppbyggnad

Men när natten övergått till dag hände något som kom att få stor betydelse. Polarbröds ägare Karin Bodin samlade medarbetarna utomhus och meddelade att ägarna var fast beslutna att bygga upp ett nytt bageri i Älvsbyn.

Loilan Nilsson, platschef på Polarbröd i Älvsbyn.

Då applåderade alla. Det var en väldigt känslosam upplevelse. Budskapet om återuppbyggnad födde ett starkt engagemang och en känsla av samhörighet. Sorg och uppgivenhet byttes mot hopp och framtidstro, säger Lilian Nilsson, platschef för Polarbröd i Älvsbyn.

Fick hjälp av systerbageriet

Då de inte längre kunde bedriva någon verksamhet i Älvsbyn flyttades viss produktion till Polarbröds systerbageri i Bredbyn utanför Örnsköldsvik. Det möjliggjorde fortsatt jobb för några av de anställda som veckopendlade dit. Men för de allra flesta i personalen blev konsekvensen av olyckan uppsägningar.

– Det var väldigt jobbigt att behöva säga upp så många, även om alla förstod att det var nödvändigt. Men det var självklart ett tufft besked. Många familjer arbetade i bageriet, både mannen, frun och även en del barn. Då slogs ju familjeförsörjningen i spillror, säger Lilian Nilsson.

Planerade för återstart

Redan några veckor efter branden började Lilian Nilsson och företagets HR-ansvariga Sara Öhgren att planera för återstarten av verksamheten och hur driften skulle utvecklas och moderniseras. Att det nya bageriet i hög grad skulle automatiseras var helt klart. Då krävdes en delvis ny kompetens hos personalen.

Sara Öhgren, HR-ansvarig på Polarbröd i Älvsbyn.

– Arbetsförmedlingen var väldigt snabb med att kontakta oss efter branden och erbjuda stöd. Tillsammans med oss och utbildningsanordnaren Utbildning Nord i Övertorneå skräddarsydde de en arbetsmarknadsutbildning - Framtidens bageriarbete - där en stor del av innehållet handlade om ny teknik och automation, säger Sara Öhgren.

Läste styr- och reglerteknik

Frida Edström var en av 17 uppsagda från Polarbröd som genomförde utbildningen som startade i januari och avslutades i oktober.

– Utbildningen var väldigt bra. Vi läste ämnen som ellära, styr- och reglerteknik, hållbarhet och livsmedelskunskap. Roligast tyckte jag det var att sitta vid datorn och rita upp kopplingsscheman och sedan få koppla upp det på riktigt, säger hon.

Rekordsnabb byggprocess

Efter en rekordsnabb återuppbyggnad stod första delen av Polarbröds nya bageri i Älvsbyn klart i oktober. Samtidigt pågick rekryteringen av personal, vilket i praktiken inneburit återanställning av flera av dem som blev uppsagda. Frida Edström är en av dem som anställts på nytt.

– Det var en speciell känsla när första kakan kom ut i nya bageriet. Allt är ju automatiserat nu så jag är glad att jag fick gå utbildningen och bredda min kompetens. Yrket förändras, det är ingen här som blandar mjöl längre. Det sköter maskinerna och robotarna. Nu handlar det mer om att programmera och övervaka dem.

Tacksam över allt engagemang

Lilian Nilsson tänker tillbaka på tiden sedan branden och är glad och tacksam över allt engagemang och all värme som följt Polarbröd under resans gång.

– Mycket positivt har fötts ur det hemska och tragiska, vi har ett nytt bageri, uppsagda har fått jobben åter, en styrka och samhörighet finns i företaget och på bygden. Vi fixade de här tillsammans, säger hon.