Gör skillnad med Introduktionsjobb

Introduktionsjobb kan ge dig ekonomisk hjälp när du anställer en person som har varit borta länge från arbetslivet, är ung, eller är ny i Sverige.

Kom igång så här

  1. Du skickar in en allmän intresseanmälan för att anställa med stöd. Du kan inte anmäla intresse för ett specifikt stöd.
  2. Vi tar emot din anmälan och en bekräftelse skickas till kontaktpersonen i din anmälan.
  3. En handläggare kontaktar dig och tillsammans kommer ni fram till hur ni kan matcha behoven. Du får också information om vad det innebär att anställa med stöd och om den fortsatta processen.

Läs mer om processen

Loading...

Vad är introduktionsjobb?

Introduktionsjobb är bra för dig som vill anställa långtidsarbetslösa och nyanlända som behöver extra stöd för att komma in på arbetsmarknaden. Den du väljer att anställa kan kombinera sin tid hos dig med en utbildning som passar ditt behov som arbetsgivare.

Anställ den som

  • deltar i jobb- och utvecklingsgarantin eller
  • har fyllt 20 år och som deltagit i jobbgarantin för ungdomar i minst 200 ersättningsdagar eller
  • har fyllt 20 år, är nyanländ och har eller har haft etableringsinsatser.

Om anställningen

  • Stödet gäller för anställning som på hel- eller deltid, tillsvidare eller tidsbegränsat.

Vad är jobb- och utvecklingsgarantin?

Den som har varit utan arbete en längre tid och behöver hjälp att komma tillbaka till arbetslivet kan delta i jobb- och utvecklingsgarantin. Personen kan då exempelvis få hjälp med att ordna arbetspraktik, arbetsträning, utbildning eller starta eget företag.

Vad är jobbgarantin för ungdomar?

Den som är under 25 år och som varit arbetslös och inskriven som arbetssökande på arbetsförmedlingen i minst 90 dagar kan erbjudas deltagande i jobbgarantin för ungdomar. Deltagaren kan då exempelvis få hjälp med vägledning mot jobb eller utbildning, yrkesorientering och att ordna arbetspraktik, arbetsträning, utbildning eller starta eget företag.

Intresseanmälan för alla våra stöd

Vilket stöd du kan få beror på vilket behov den arbetssökande har. Tillsammans går vi genom stöden för att se om det finns något som kan matcha era behov. Skicka in en intresseanmälan så kommer våra handläggare att kontakta dig. Är det så att du har en person du vill anställa som är ny i Sverige eller som varit arbetslös länge kan du ansöka om nystartsjobb.

Maxtiden förlängs 12 månader den 1 maj

Introduktionsjobb kan förlängas i upp till 36 månader från den 1 maj. Tidigare var maxtiden 24 månader. Förlängningen gäller 12 månader i taget. Personer som tidigare haft ett introduktionsjobb upp till 24 månader kan ta del av stödet upp till 36 månader om de fortfarande tillhör målgruppen. Förlängningen är tillfällig och gäller till och med 31 december 2021.

Mer information

Faktablad om introduktionsjobb (pdf, 110 kB)