Fördjupad analys av arbetsträning och förstärkt arbetsträning
Arbetsträning och förstärkt arbetsträning riktar sig till arbetssökande som varit borta från arbetsmarknaden under lång tid, och syftet med insatserna är i första hand att förbättra individernas förutsättningar att närma sig arbetsmarknaden.
Vanlig insats men kunskapen är begränsad
Insatserna har varit relativt vanliga bland långtidsarbetslösa, men kunskapen om vilka som deltar i arbetsträning och förstärkt arbetsträning, samt vad som händer efter avslutad arbetsträning är begränsad. I denna rapport genomförs en analys av arbetssökande som påbörjade arbetsträning och förstärkt arbetsträning under perioden 2018 – 2022. Frågor som analyseras är bland annat:
- Hur har sammansättningen av deltagare i arbetsträning och förstärkt arbetsträning förändrats under perioden?
- Vilka insatser deltar arbetssökande i före och efter arbetsträning och förstärkt arbetsträning?
- I vilken utsträckning övergår deltagare direkt till någon form av subventionerad anställning efter avslutat deltagande, och hur påverkar olika bakgrundsegenskaper sannolikheten att påbörja en subventionerad anställning efter arbetsträning?
Några slutsatser av analysen
- Anvisningarna till arbetsträning och förstärkt arbetsträning har minskat sedan 2018. I takt med minskningen har även sammansättningen av deltagarna förändrats och deltagarna står nu (i genomsnitt) längre från arbetsmarknaden än för ett par år sedan.
- Det är relativt vanligt att deltagare i arbetsträning och förstärkt arbetsträning övergår till olika former av subventionerade anställningar. I många fall sker detta hos samma typ av arbetsgivare som man arbetstränat hos.
- Analysen visar att arbetsträning och förstärkt arbetsträning kan vara viktiga delar i en kedja av insatser som innebär att personer som står långt ifrån arbetsmarknaden kan närma sig den.