Arbetsmarknadsläget kvartal 2 2024

Den rådande lågkonjunkturen fortsätter att ge avtryck på arbetsmarknaden. En svagare ekonomisk utveckling har minskat efterfrågan på arbetskraft vilket lett till att antalet inskrivna arbetslösa har stigit under det senaste året.

6,5 procent jämfört med 6,1 förra året

Under det andra kvartalet 2024 var den relativa arbetslöshetsnivån i riket i genomsnitt 6,5 procent, vilket kan jämföras med 6,1 procent under samma period 2023. Antalet inskrivna arbetslösa har ökat med omkring 23 000 personer under perioden.

Starkare utveckling i norra Sverige

I denna helautomatiserade rapport presenteras det senaste årets arbetslöshetsutveckling på kommunal och regional nivå, och det är tydligt att utvecklingen skiljer sig kraftigt åt i olika delar av landet. I flera av länen i södra Sverige, däribland storstadslänen, har antalet inskrivna arbetslösa ökat tydligt mellan det andra kvartalet 2023 och det andra kvartalet 2024. I flera län i mellersta och norra Sverige är utvecklingen betydligt starkare, och den ekonomiska utvecklingen till trots har antalet inskrivna arbetslösa inte ökat i någon vidare omfattning.

Det ljusnar 2025

Arbetsmarknaden väntas fortsatt vara påverkad av det försvagade konjunkturläget under återstoden av 2024, men i takt med att ekonomin stärks under 2025 ljusnar utsikterna på arbetsmarknaden.