Pressmeddelande, 26 februari 2024

Ny utbildning lockar arbetskraft norrut

Behovet av it-personal i norra Sverige är enormt. För att tillgodose behoven satsar Arbetsförmedlingen tillsammans med Luleå tekniska universitet och Lexicon på ett en ettårig distansutbildning till programmerare – fullstackutvecklare med praktik hos arbetsgivare i Norr- och Västerbotten.

– Arbetslösheten i de nordligaste länen är låg samtidigt som arbetsgivare behöver arbetskraft med rätt kompetens. Den här utbildningen är en pusselbit i arbetet med att tillgodose behoven och att få arbetslösa på andra håll i landet att få jobb i norr och vilja flytta dit, säger Marie Lindbäck, nationell samordnare för utbildningen på Arbetsförmedlingen.

Anmälan öppnade 19 februari och intresset från de arbetssökande är stort. På en vecka har över 330 personer sökt till de 30 platserna.

– Det känns fantastiskt roligt men jag är inte förvånad. Det är en högkvalitativ utbildning som ger högskolepoäng och stora möjligheter till jobb inom it, säger Marie Lindbäck.

Utbildningen sker på distans och riktar sig till arbetssökande som är inskrivna hos Arbetsförmedlingen och som har någon kompetens inom it. Upplägget är annorlunda genom att det är en kedja av insatser där Arbetsförmedlingens arbetsmarknadsutbildning IT påbyggnad via Lexicon kombineras med uppdragsutbildning på LTU som ger 30 högskolepoäng.

I utbildningen ingår arbetsplatsförlagt lärande, APL, som sker hos arbetsgivare i Norrbotten och Västerbotten.

Under utbildningstiden kan deltagarna ansöka om aktivitetsstöd. De har även möjlighet att få ersättning för dubbelt boende och hjälp av Arbetsförmedlingen att hitta boende under perioden.

Fakta om programmerarutbildning – fullstackutvecklare

Anmälan öppnade: 19 februari

Sista anmälningsdag: 10 mars

Antal platser: 30

Utbildningstid: 2 maj 2024–9 april 2025

Utbildningslängd: 45 veckor inklusive 4 veckors arbetsplatsförlagt lärande (APL)

Boende under APL: Deltagarna kan ansöka om reseersättning och dubbelt boende under perioden för det arbetsplatsförlagda lärandet hos Arbetsförmedlingen

Mer information

Ny IT-utbildning ökar dina jobbchanser - Arbetsförmedlingen (arbetsformedlingen.se)

 

Kontakt

Presskontakt Arbetsförmedlingen: 010-486 10 00, press@arbetsformedlingen.se
Josef Hallberg, Luleå Tekniska Universitet: josef.hallberg@ltu.se
Peter Sundelin, Lexicon: peter.sundelin@lexicon.se