Pressmeddelande, 09 oktober 2023

Här finns jobben efter högskolan

Nu när konjunkturen vänder är det ett bra tillfälle att studera vidare. Hälso- och sjukvård, utbildning och it är några exempel på yrkesområden där det väntas finnas stora möjligheter att få arbete på både kort och lång sikt.

Den 16 oktober är sista ansökningsdagen till vårens utbildningar på universitet och högskolor. En högskoleutbildning är ett bra sätt att stärka sin ställning på arbetsmarknaden.

En universitets- och högskoleutbildning är viktig för att vara motståndskraftig när konjunkturen viker som i nuläget, säger John Andersson, arbetsmarknadsanalytiker på Arbetsförmedlingen.

Efterfrågan väntas vara särskilt stor inom hälso- och sjukvård närmsta åren. Men även inom utbildning och it är efterfrågan stor. Där finns det redan idag goda möjligheter att få jobb inom de flesta yrken.

– Om man är osäker på vad man ska studera kan det vara bra att välja en bred utbildning. Då går det ofta under utbildningens gång att välja mellan flera inriktningar och man har även på arbetsmarknaden sedan större möjlighet att röra sig mellan yrken, säger John Andersson.

Exempel på yrken med liten konkurrens om jobben 2026

Ingenjörsyrken

Läkare

Lärare

Mjukvaru- och systemutvecklare

Sjuksköterska

Systemanalytiker och it-arkitekt

Exempel på yrken med stor konkurrens om jobben 2026

Fastighetsmäklare

Fotografer

Grafiska formgivare

Marknadsanalytiker och marknadsförare

Informatörer, kommunikatörer och PR-specialister

Redovisningsekonomer

 

Observera att listor inte finns på regional nivå.

Få fakta, utbildningstips och karriärvägledning på Yrken och framtid på Arbetsformedlingen.se

Kontakt

Presstjänsten: 010-486 10 00, press@arbetsformedlingen.se