Utbildningen blev en nystart för Rebecca

Publicerad: 2024-09-25

Rebecca Lindquist har varit arbetslös stora delar av sitt vuxna liv. Efter en arbetsmarknadsutbildning tog livet en ny vändning. Hon fick fast jobb som servicetekniker för lastbilar och ser fram emot att utvecklas i yrket.

Rebecca Lindquist fick jobb efter arbetsmarknadsutbildningen och livet tog en ny vändning.

Rebecca Lindquist fick jobb efter arbetsmarknadsutbildningen och livet tog en ny vändning.

En utbildning kan göra skillnad på riktigt! Det vet Rebecca. På grund av olika omständigheter har hon varit arbetslös stora delar av sitt vuxna liv, utom under en period då hon arbetade med att träna tjänstehundar till polisen, tullen och militären. Det trivdes hon med och beskriver sig själv som en hundmänniska. Ett annat intresse har varit bilar, något som började med att hennes morbror ägnade sig åt folkrace.

Kunde börja utbildningen direkt

När Arbetsförmedlingen beviljade henne att gå en arbetsmarknadsutbildning i fordonsteknik med inriktning på lastbilar blev hon därför väldigt glad. Att hon kunde börja utbildningen direkt tack vare att det är löpande startdatum var en stor fördel.

– Jag hittade utbildningen på Arbetsförmedlingens hemsida och frågade arbetsförmedlaren om jag kunde få gå den, säger hon.

Utbildningen är cirka ett år. De sex sista månaderna ägnades åt praktiskt lärande på en arbetsplats. Rebecca var då hos Atteviks Lastbilar i Kalmar som är en verkstad för lastbilar av märket Scania. Hon är nöjd med utbildningen.

– Det individuella upplägget som innebär att man studerar i sin egen takt och att det är mycket praktiskt lärande passade mig bra. Tidigare trodde jag att det krävdes en gymnasieutbildning för att arbeta som lastbilsmekaniker, så jag blev glatt överraskad av att hitta den här utbildningen som också ledde till yrket.

Fick jobb direkt

Direkt efter utbildningen fick Rebecca anställning som servicetekniker hos Atteviks Lastbilar och har arbetat där sedan våren 2023.

Jobbet innebär att hon servar bilarna efter ett serviceprotokoll. Viktiga delar i servicen är oljebyte, kontroll av kylvätska, påfyllning av spolarvätska och byte av luftfilter. Rebecca felsöker också bilarna med en dator. Med hjälp av den kan hon hitta eventuella fel snabbare och upptäcka fel som inte syns med blotta ögat. Enklare fel som till exempel trasiga lampor, oljeläckage och slitna däck hittar hon ofta utan datorn. Att Rebecca trivs med arbetsuppgifterna råder det ingen tvekan om.

– Jag arbetar ju med ett av mina intressen och har trevliga kollegor. Dessutom får jag använda kroppen och lösa problem. Det gillar jag, säger hon.

På frågan om jobbet är fysiskt krävande svarar hon att hon inte tycker det för egen del. Däremot har hon fått bra kondition av att klättra upp och ner i hytten massor av gånger under arbetsdagen, och betonar hon att det inte är något stillasittande yrke.

– Man behöver inte vara stark, men måste vara beredd att ta i, arbeta med kroppen och vara arbetsvillig för det finns alltid något som ska göras. Det finns inga arbetsmoment som inte går att lösa och det behövs fler kvinnor i det här yrket, fastslår hon.

Ständig utveckling

Utveckling av lastbilar och servicen av dem sker ständig. Som servicetekniker finns det alltid något nytt att lära sig. Själv vill Rebecca gärna fördjupa sig i lastbilens elektriska delar. Att gå en arbetsmarknadsutbildning gav Rebecca både ett jobb och en annan plats i samhället. Till den som söker arbete säger hon:

– Ta chansen och våga testa en utbildning. Om den inte passar dig prova någon annan. Till slut hittar man rätt.

Hitta arbetsmarknadsutbildning

Det finns många arbetsmarknadsutbildningar som leder till en rad olika yrken. Via länken nedan kan du lätt hitta aktuella arbetsmarknadsutbildningar.

Hitta arbetsmarknadsutbildningar

Hitta studiebesök

På ett studiebesök kan du ta reda på om en utbildning och ett yrke passar dig. Anmäl dig genom att mejla kontaktpersonen för den eller de utbildningar du är intresserad av. Utbildningsanordnaren hör sen av sig till dig med bekräftelse.

Aktiviteter och studiebesök