Utbildningen ledde till fast jobb

Publicerad: 2024-08-21

Efter arbetsmarknadsutbildningen i elteknik ser framtiden ljus ut för Madeleine Thimander. Hon har ett jobb som hon trivs med i en spännande bransch. Nu vill hon utvecklas inom yrket och lära sig mer.

Under pandemin förlorade många sitt arbete. Madeleine var en av dem. Därefter följde en jobbig tid som arbetslös och jobbsökande utan resultat. Hon funderade mycket på vad hon ville göra i framtiden, vad som skulle vara bäst för henne på sikt.

– En bekant som arbetar på Arbetsförmedlingen tipsade mig om arbetsmarknadsutbildningar. Jag gick på flera studiebesök och fastnade för utbildningen elteknik eftersom den är bred och det finns goda chanser till jobb.

Utbildningen har betytt mycket

Det finns flera inriktningar på utbildningen. Madeleine valde inriktning installation. Hon tyckte den verkade roligast eftersom det ofta handlar om mindre servicejobb och mycket egen planering.

Första delen på utbildningen bestod av teori och genomfördes i skolans lokaler. Madeleine hade gärna suttit i skolbänken under längre tid. Resterande del av utbildningen genomfördes på ett företag.

– Jag var på BL El och Design. Där hade jag olika uppgifter, som servicejobb i privata bostäder och att sätta upp eldosor och elledningar till laddstolpar som skulle monteras inuti garage.

Bra kontakt med sin handläggare

Innan och under utbildningen hade Madeleine kontakt med en handläggare på Arbetsförmedlingen.

– Jag tycker att kontakterna med Arbetsförmedlingen fungerade bra. Min handläggare förstod vad jag behövde. Det är jag väldigt glad för.

Arbetsmarknadsutbildningen har betytt mycket för Madeleine, på olika sätt. Hon har fått vänner för livet, hon träffade sin sambo på utbildningen och inte minst har den gett henne en plats på arbetsmarknaden och förhoppningar inför framtiden.

Trivs med variationen

Idag arbetar Madeleine på Rörjouren i Stockholm. Ett jobb som en klasskamrat tipsade henne om.

– Jag slapp vara arbetslös efter utbildningen och det var jätteskönt.

Än så länge är hon lärling och brukar åka med kollegor på olika uppdrag, till exempel att felsöka värmepumpar och varmvattenberedare samt att laga eller byta ut dem. Det kan också vara att felsöka i fastigheter för att byta ut strömställare och eluttag. Just idag håller hon på att montera utomhusbelysningen till en villa. Dessutom gör hon beställningar, svarar på frågor från kunder och tar reda på vilket material som behövs under dagen.

Hon gillar att det är varierande uppgifter och att stämningen på jobbet är familjär.

– Stämningen på jobbet är avgörande för att jag ska trivas, säger hon.

Våga ta steget

Blir det som Madeleine vill kommer hon bli behörig elektriker och bygga på sina kunskaper. Högspänning är ett område hon är nyfiken på.

Madeleines tips till den som söker arbete är att kolla vilka arbetsmarknadsutbildningar som finns, gå på studiebesök, ta reda på framtidsutsikterna för olika yrken och våga ta steget. En utbildning kan göra framtiden ljusare.

Madeleine fick fast jobb efter utbildning i elteknik

film
/

30 sekunder

Efter en jobbig tid som arbetslös fick Madeleine Thimander möjlighet att gå en arbetsmarknadsutbildning i elteknik. Det ledde till en fast tjänst och nyvunnen arbetsglädje.

Hitta arbetsmarknadsutbildning

Det finns många arbetsmarknadsutbildningar som leder till en rad olika yrken. Via länken nedan kan du lätt hitta aktuella arbetsmarknadsutbildningar.

Till arbetsmarknadsutbildningar

Hitta studiebesök

På ett studiebesök kan du ta reda på om en utbildning och ett yrke passar dig. Anmäl dig genom att mejla kontaktpersonen för den eller de utbildningar du är intresserad av. Utbildningsanordnaren hör sen av sig till dig med bekräftelse.

Aktiviteter och studiebesök