Helen fick jobb direkt efter utbildningen

Publicerad: 2024-08-21

Arbetsmarknadsutbildningen tog Helen Kahsai från arbetslöshet till ett spännande arbete som fiber- och teletekniker. Hon är mycket tacksam över att hon fick gå utbildningen och ser fram emot att utvecklas i en framtidsbransch.

Det ligger mängder av kablar i korridoren och ur ett skåp hänger en härva av dem ut.

– Så här kommer det inte att se ut när vi är klara, säger Helen och skrattar.

Helen och hennes kollegor befinner sig på Stenhamra hälsoscentral utanför Stockholm, där de ska uppgradera kopparkablar. Innan de kom hit har de hämtat material och tagit en kopp kaffe på kontoret i centrala Stockholm. Det är mycket som ska tas med ut på de olika uppdragen och det gäller att ta med rätt saker. Just idag ansvarar hon för att montera olika komponenter och för att kontakta Global Connect för driftsättning och guidning så att kablarna sätts på rätt plats.

– Eftersom det är mycket att hålla ordning på har jag haft stor nytta av att jag är noggrann, konstaterar hon.

Tufft att vara utan jobb

Helen har jobbat i rollen som tele- och fibertekniker sedan oktober 2023. Att hon skulle arbeta inom telebranschen har inte varit någon självklarhet. Tidigare var hon tandsköterska i den mobila tandvården, men förlorade sitt jobb under pandemin.

– Jag var arbetslös i två år, det var en jättejobbig tid.

En dag fick hon ett tips från Arbetsförmedlingen om en arbetsmarknadsutbildning till tele- och fibertekniker och blev genast intresserad. Det här ville hon arbeta med! Att hon skulle få ekonomisk ersättning under utbildningstiden var en stor fördel.

Utbildningen blev en vändpunkt

Utbildningen var sex månader lång och det fanns olika inriktningar. Helen läste inriktning mast. De första tre månader bestod av teori i skolans lokaler.

– Jag har lätt för att studera, så det var inga problem. Dessutom var lärarna jättebra och tempot var lagom. Intensivt, men inte stressigt. Det passade mig.

Därefter fortsatte utbildningen på ett företag, City Sundblad Telecom i Helens fall. Efter utbildningen erbjöd de henne en provanställning och sedan en fast anställning.

Under utbildningen fick hon öva på att hänga antenner uppe i en mast.

– Jag gillade verkligen att vara däruppe, det var tungt, men väldigt kul. Men mest älskar jag allt som har med fiber att göra, säger hon.

Roliga arbetsuppgifter

Helens arbetsuppgifter är att installera och underhålla fiberoptik. I arbetet ingår till exempel kabeldragning, att sätta upp Wi-Fi samt fibersvetsning av fibertrådar. Efter svetsningen mäter man hur mycket ljus som kommer ut från änden av fiberkabeln och hur mycket av ljuset som försvunnit längs vägen. Detta för att bland annat se om något behöver justeras för att kabeln ska fungera på bästa sätt och att skarvarna är yrkesmässigt utförda. Hon trivs med arbetsuppgifterna och att de varierar. Hon arbetar på olika platser och träffar nya kunder hela tiden. Ingen dag är den andra lik, och det gillar hon.

För Helen blev arbetsmarknadsutbildning en vändpunkt i livet.

– Att ha ett jobb gör att jag känner att jag lever. Det här var det bästa som kunde hända mig, jag trivs så bra med mitt arbete, säger hon.

Nu vill hon uppmuntra andra att utbilda sig. Hon menar att man behöver ta reda på vad man vill göra och undersöka vilka möjligheter som finns. Själv tog ett språng till ett helt nytt yrke.

– Jag har aldrig ångrat att jag utbildade mig, säger Helen och sätter in kablarna i panelen.

Helen fick jobb direkt efter utbildningen

film
/

30 sekunder

Helen Kahsai gick en arbetsmarknadsutbildning till fiber- och tele tekniker. Nu har hon jobb och stortrivs.

Hitta arbetsmarknadsutbildning

Det finns många arbetsmarknadsutbildningar som leder till en rad olika yrken. Via länken nedan kan du lätt hitta aktuella arbetsmarknadsutbildningar.

Till arbetsmarknadsutbildningar

Hitta studiebesök

På ett studiebesök kan du ta reda på om en utbildning och ett yrke passar dig. Anmäl dig genom att mejla kontaktpersonen för den eller de utbildningar du är intresserad av. Utbildningsanordnaren hör sen av sig till dig med bekräftelse.

Aktiviteter och studiebesök