Här är yrken du kan få betalt för att utbilda dig till

Publicerad: 2024-04-30

Du vill utbilda dig till ett yrke men samtidigt inte dra på dig dyra studielån. Här nedan hittar du yrken där du får betalt samtidigt som du utbildar dig.

På Hotel og restaurantskolan i Köpenhamn får svenska studenter lön under utbildningen till kock och andra restaurangyrken.

Stoppar tanken på att vara en fattig student dig från att plugga till ett yrke? Då kan en betald utbildning vara ett smart alternativ. Dessa är ofta ganska korta och du får lön under hela studieperioden.

Här har vi listat yrken där du kan få betalt under själva utbildningen.

Officer

Läser du Försvarsmaktens officersutbildning får du utöver mat och boende, resor vid in- och utryckning och ersättning för mat de helger du inte är på skolan. Dessutom tjänar du 175 kronor per dag, skattefritt. Det blir cirka 5 200 kronor i månaden. Utbildningen tar tre år och leder till en akademisk yrkesexamen med 180 högskolepoäng.

Utbildning - Försvarsmakten (forsvarsmakten.se)

Hitta yrken - Officersyrken (arbetsformedlingen.se)

Kustbevakare

Under utbildningstiden till kustbevakare är du aspirant och har en tidsbegränsad anställning med lön. Din lön som aspirant är 26 000 kronor per månad. Från och med tillsvidareanställning som kustbevakningstjänsteman är lönen lägst 29 840 kronor per månad.

Så söker du till kustbevakare (kustbevakningen.se)

Hitta yrken - Kustbevakningstjänsteman (arbetsformedlingen.se)

Specialistundersköterska

En specialistundersköterska jobbar med vård och omsorg men är mer inriktad på ett specifikt område än en vanlig undersköterska. Är du undersköterska finns möjlighet att på betald arbetstid vidareutbilda dig till specialistundersköterska. I länken nedan ser du ett exempel från Östergötland hur en sådan betald utbildning går till. Samma utbildningar genomförs på många håll i landet.

Bli specialistundersköterska på betald arbetstid (regionostergotland.se)

Undersköterska/vårdbiträde

Regeringen har förlängt satsningen på det så kallade äldreomsorgslyftet 2024–2026, med en total fördelning av 1,7 miljarder kronor per år till kommunerna. Äldreomsorgslyftet ska stärka kompetensen inom kommunal vård och omsorg om äldre genom att ge ny och befintlig personal möjlighet att utbilda sig på arbetstid. Kolla upp med din kommun om möjligheterna där.

Hitta yrken - Arbetsförmedlingen (arbetsformedlingen.se)

Hitta yrken - Vårdbiträde (arbetsformedlingen.se)

Läs mer om äldreomsorgslyftet inom äldrevården (kommunal.se)

Lokförare SJ

Vill du utbilda dig till lokförare och jobba på ett av Sveriges största järnvägsföretag? Ta chansen att gå SJ:s lokförarskola där du får lön medan du pluggar! Efter godkänd lokförarexamen är du garanterad tillsvidareanställning inom SJ-koncernen.

Lokförarutbildning - SJ (sj.se)

Hitta yrken - Lokförare (arbetsformedlingen.se)

Tunnelbaneförare

Vid anställning hos MTR Nordic får du en ca. 13 veckor lång utbildning med full ersättning. Efter avklarad utbildning fortlöper din anställning som färdigutbildad tunnelbaneförare på heltid eller deltid beroende på den tjänst du sökt.

Att jobba som tunnelbaneförare - MTR (mtrnordic.se)

Spårvagnsförare

Göteborgs spårvägar erbjuder åtta veckors betald utbildning till spårvagnsförare.

Jobba som spårvagnsförare västtrafik (vasttrafik.se)

Tågtrafikledare

När du blir anställd på Trafikverket så blir du tågtrafikledaraspirant och det innebär att du får betald utbildning och handledning. När du blir godkänd på din utbildning så blir du fast anställd som tågtrafikledare.

Talang för tågtrafikledning? (trafikverket.se)

Hitta yrken - Trafikledare (arbetsformedlingen.se)

Tulltjänsteman

För att arbeta som tulltjänsteman så krävs det att du söker jobb på Tullverket där utbildningen genomförs samtidigt som du blir anställd som aspirant och får lön. Ingångslönen som tullaspirant under utbildningstiden är 25 000 kr.

Jobba hos oss - Tullverket (tullverket.se)

Deltidsbrandman

Du som blir anställd som deltidsbrandman får utbildningen betald av den räddningstjänst där du är anställd. Räddningstjänsten ersätter även, i de fall det är aktuellt, förlorad arbetsinkomst från ordinarie arbetsgivare under utbildningen.

MSB:s utbildningen för att bli deltidsbrandman pågår sammanlagt sex veckor och består av två kurser.

Deltidsbrandman - Kan vara något för dig! (blideltidsbrandman.nu)

Hitta yrken - Brandman (arbetsformedlingen.se)

Elektriker

Utbildningen som företagslärling till elektriker pågår i två år och innebär 1 000 timmar skolförlagd utbildning med lärare i kombination med arbete. Du anställs av ett företag redan första dagen och får lön under hela tiden. Företagslärling är ett samarbete mellan Installatörsföretagen och Svenska Elektrikerförbundet.

Hitta yrken - Elektrikeryrken (arbetsformedlingen.se)

Bli elektriker – yrket med 1000 möjligheter! (sef.se)

Ventilationsmontör

Cirka 2 000 nya ventilationsmontörer behöver anställas de kommande åren. Som företagslärling kan du få en fyraårig teoretisk och praktisk utbildning till yrket ventilationsmontör – och samtidigt få betalt.

Hitta yrken - Ventilationsmontör (arbetsformedlingen.se)

Läs mer om plåt- och ventilationsbranschen (platventbyran.se)

VVS-montör

Varva teori med praktik under utbildningen till VVS-montör – och få betalt för det.
För att få gå utbildningen måste du ha ett anställningsavtal med ett VVS-företag samt ett utbildningsavtal som registrerats hos VVS-branschens yrkesnämnd. Målet är att du i slutet på utbildningen ska ha gjort klart din lärlingstid, avlägga branschprov och bli certifierad VVS-montör.

Läs mer hos Installationsbranschens utbildnings- och utvecklingscenter (insu.se)

Hitta yrken - VVS-montör och industrirörmontör (arbetsformedlingen.se)

Lärling inom bygg

Hos byggföretaget JM kan du gå en utbildning som företagslärling i fyra år där du får lön under hela perioden. Efter det får du ett yrkesbevis som antingen murare, anläggnings- trä- eller betongarbetare.

Läs mer om lärlingsutbildning (jm.se)

Till JM:s lediga tjänster-sida (jm.se)

Lärlingsprogram för kvinnor

JM har sedan flera år ett lärlingsprogram för kvinnor. Ansökan till lärlingsprogrammet öppnar under hösten 2024 och länken till ansökan kommer då finnas på hemsidan nedan.

Läs mer om lärlingsprogram för kvinnor (jm.se)

På Hotel og restaurantskolan i Köpenhamn får svenska studenter lön under utbildningen till antingen kock, servitör, receptionist, nutritionist eller kallskänka.

Restaurangpersonal

På Hotel og restaurantskolan i Köpenhamn får svenska studenter lön under utbildningen till antingen kock, servitör, receptionist, nutritionist eller kallskänka.

Utbilda dig i Köpenhamn (hrs.dk)

Plåtslagare

Du kan utbilda dig till plåtslagare som företagslärling. Då blir du anställd av ett företag och utbildas på plats. Men du kommer också få en kompletterande utbildning på Plåt & Ventbyråns Branschskola i Katrineholm. Denna utbildningsform tar fyra år, men har du tidigare relevant utbildning eller arbetslivserfarenhet kan det gå fortare.

Läs mer om plåt- och ventilationsbranschen (platventbyran.se)

Plåtslageriyrket - En insikt i plåtslagares arbetsdag (platslagare.nu)

Hitta yrken - Tunnplåtslagare (arbetsformedlingen.se)

Kriminalvårdare

Kriminalvården behöver rekrytera många nya medarbetare de närmaste åren. Ett av yrkena är kriminalvårdare - den yrkeskategori som har den dagliga kontakten med de intagna på anstalter och häkten. Blir du tillsvidareanställd som kriminalvårdare får du en betald utbildning.

Kriminalvårdare - lön, arbetstider och andra arbetsvillkor (kriminalvarden.se)

Kriminalvården (kriminalvarden.se)

Sök jobb som kriminalvårdare i Platsbanken