Fortfarande möjligt söka till högskolan
Missade du sista ansökningsdatum för högskolestudier till hösten? Ingen panik, här får du tips på hur du kan hitta lediga utbildningsplatser ändå.
Sök restplaster på nätet
Det är för sent söka nu, men du vill ändå inte släppa tanken på högskolestudier till hösten. Det behöver du inte göra, chansen är stor att du kan få en restplats. Gå in på Universitets- och högskolerådets webbplats antagning.se där alla landets universitets- och högskoleutbildningar finns representerade. Där kan du söka på ämnen eller skola och ort efter en utbildning som intresserar dig. Vid de utbildningar som fortfarande är sökbara står det ”Öppen för sen anmälan”. Men att de är sökbara innebär förstås inte att man är garanterad en plats. Det går såklart också bra att ringa runt till universitet och högskolor och fråga om det finns några lediga platser.
Även på andra sajter som studentum.se, studera.nu och allastudier.se kan man hitta studieplatser som fortfarande går att anmäla sig till.
Lokala antagningar
Samtidigt som höst-, vår- och sommarantagningarna pågår, kan varje universitet eller högskola ha egna, lokala antagningsomgångar som kan innebära en möjlighet för dig. Mer information hittar du på universitetens och högskolornas webbplatser. Du kan också ringa runt till högskolor du är intresserad av och fråga.
Skapa konto
När du ska söka utbildning skapar du ett konto på antagning.se och väljer vilka utbildningar du vill plugga. När du gjort det får du hem en aktiveringskod med posten. På webbplatsen kan du sedan följa antagningsprocessen och tacka ja eller nej till erbjuden utbildning.
Missa inte viktiga meriter
Säkerställ att du laddar upp de meriter som krävs, läs ordentligt det som står under ”Förkunskapskrav” och ”Läs mer om behörighet” kopplat till den utbildningen du önskar anmäla dig till på antagning.se. Håll sedan ögonen på ditt konto, särskilt om det närmar sig terminstart och du kan få besked ganska snabbt. Men det är också så att en del platser, inte minst för fristående kurser kan bli lediga långt in på terminen, så ge inte upp. Och skulle du inte komma in denna omgång ska du inte tveka att söka till vårterminen. Ett sätt att öka chanserna är att göra högskoleprovet.
Kolla upp folkhögskolorna
På Sveriges 155 folkhögskolor finns utbildningar och kurser inom alla tänkbara inriktningar. Gå in på sajten folkhögskola.nu och låt dig inspireras. Spelutvecklare, programmerare, dokumentärfilmare, barnskötare, personlig assistent, möjligheterna är många. Varje folkhögskola ansvarar själva för sin egen antagning så du ansöker direkt till den skola du vill studera vid. Även en bit in på terminen är det vanligt att det finns lediga platser.
Läs på högskolan hemifrån
Att plugga på distans blir allt vanligare bland Sveriges studenter. Du slipper pendlandet mellan hemmet och skolan och du kan bedriva dina studier enligt ett upplägg som passar just dig. Det går att läsa det mesta på distans, från korta kurser i konst till fleråriga civilingenjörsutbildningar. På www.distansutbildningar.se kan du söka efter eftergymnasiala utbildningar som passar just dig.
Harvard och Stanford via datorn
Kända universitet som Harvard och Stanford erbjuder så kallde Massive open online courses, förkortat MOOC:s, som alla kan delta i. Studierna sker hemifrån via datorn. Kurserna ges via olika kursplattformar, några av de stora heter: Coursera, Edx, Udacity, Novoed, Futurelearn och Iversity. Det enklaste är att googla på dessa och sedan skapa ett konto (som är gratis). Där efter kan du logga in och anmäla dig till de kurser som du tycker är intressanta.
Satsa på en yrkesutbildning
Inom yrkeshögskolan kan du välja en yrkesutbildning skräddarsydd efter arbetsmarknadens behov. Utbildningarna finns inom många olika områden, exempelvis bygg, ekonomi, försäljning, it, turism, sjukvård, lantbruk, media, design, teknik och tillverkning. På yrkeshögskolans hemsida kan du söka passande utbildning.