Förarutbildning gav Yvonne jobb direkt

Publicerad: 2024-02-08

Blir du arbetslös så ta reda vilka utbildningsmöjligheter som finns. Det rådet ger Yvonne, 60 år, som blev arbetslös, gick en arbetsmarknadsutbildning och fick jobb direkt som bussförare i Nyköping.

Att arbeta som bussförare var inget Yvonne Frodin hade tänkt sig. Men det är precis det hon gör nu. Och stortrivs! Under många år drev hon eget förtag inom restaurang och handel. Efter att ha drabbats av en skada var hon tvungen att avveckla verksamheten och blev arbetslös. En kort tid efter att hon anmält sig hos Arbetsförmedlingen blev hon kallad till ett studiebesök om en bussförarutbildning.

– Jag gick dit utan några egentliga förväntningar. Där och då insåg jag att bussförare var ett yrke som skulle passa mig.

Körlektioner varvas med teori

Cirka fyra veckor efter studiebesöket satt sig Yvonne i skolbänken. Utbildningen, som pågick under fyra månader, innehöll såväl körlektioner som en hel del teori. Hela utbildningen och alla prov genomfördes på svenska. Yvonne förklarar att det är viktigt med goda kunskaper i svenska, både för att klara av utbildningen och för att kunna prata med passagerarna.

– Att jag är driven och självgående underlättade också. Man behöver pusha sig själv ganska mycket, säger hon.

Jobb direkt efter utbildningen

Efter utbildningen fick Yvonne jobb direkt. Idag kör hon i buss i Nyköping med omnejd. Arbetsdagen börjar ofta klockan 05.00 på morgon och slutar kl 14.00. Vissa dagar arbetar hon två kortare pass, med några timmars ledighet mellan dem. Oavsett vilka tider hon rattar bussen trivs hon i förarstolen.

– Jag gillar att jobbet är självständigt och att det är lite utmanande. Det går aldrig att veta vad som kommer att hända under dagen. Jag kör olika sträckor och träffar nya människor hela tiden. Samtidigt är det skönt att alltid veta vad jag ska göra. En bonus är de fantastiska naturupplevelserna på landsbygden och att himlen kan vara oerhört vacker när solen går upp eller ner.

Glad när hon fått beröm

Ibland känner hon sig extra nöjd efter en arbetsdag. Det är dagar då hon lyckats köra särskilt energisnålt, fått beröm av passagerarna och tiderna har gått att hålla. Andra dagar kan bestå av olika utmaningar som vägarbeten, snöstorm och halka.

Ungefär 10 procent av Yvonnes kollegor är kvinnor. Hon skulle gärna vilja ha fler kvinnliga arbetskamrater.

– Jag tror att många kvinnor skulle passa ypperligt som bussförare, även om de själva inte har tänkt på det. Kvinnor kör ofta mjukt, vilket är en stor fördel. Några tror kanske att det bara handlar om att köra ett fordon, men att vara bussförare är ett serviceyrke som innebär att man hjälper människor att förflytta sig. Det är viktigt att ha ett bra bemötande och vara hjälpsam mot passagerarna.

Viktigt att våga prova nya saker

Hon är tacksam över att hon fick gå bussförarutbildningen och uppmanar andra som blivit arbetslösa att ta reda på vilka utbildningsmöjligheter som finns och våga prova sådant man kanske inte tänkt sig från början.

– Utbildning är en fantastisk möjlighet. Förr tänkte jag att jag skulle gå i pension så fort som möjligt. Det gör jag inte längre, säger Yvonne, innan hon rullar ut med buss 3626 på de sörmländska vägarna.

Hitta arbetsmarknadsutbildning

Det finns många arbetsmarknadsutbildningar som leder till en rad olika yrken. Via länken nedan kan du lätt hitta aktuella arbetsmarknadsutbildningar.

Till arbetsmarknadsutbildningar

Hitta studiebesök

På ett studiebesök kan du ta reda på om en utbildning och ett yrke passar dig. Anmäl dig genom att mejla kontaktpersonen för den eller de utbildningar du är intresserad av. Utbildningsanordnaren hör sen av sig till dig med bekräftelse.

Aktiviteter och studiebesök