Manuel - spanskläraren som blev kriminalvårdare

Publicerad: 2024-02-07

Manuel Palacios kom till Sverige från Peru 1991 och har arbetat inom Kriminalvården i 18 år. Han ser sig själv som en länk för att hjälpa klienter att nå förändring, något som han alltid tror är möjligt.
– Jag älskar mitt jobb som kriminalvårdare och har lärt mig mycket under de här åren, säger han.

Manuel Palacios har arbetat som lärare i sitt modersmål spanska i sju år och det var som sådan han kom i kontakt med Kriminalvården.

– Jag undervisade elever i årskurs 6 till 9. Det gjorde jag i flera år innan jag kände att jag skulle vilja prova på att undervisa vuxna personer också. Så jag började undervisa vuxna vid olika studieförbund och även hålla i studiecirklar i spanska för intagna på kriminalvårdsanstalter.

Vill motivera till förändring

Manuel insåg ganska snabbt att anstalterna och de intagna där var ett sammanhang som lockade honom. Att stötta de intagna i deras studier men också att försöka motivera dem till att lämna kriminaliteten.

– Jag tyckte det var intressant och samtidigt en utmaning att jobba med de intagna. De flesta av dem har erfarenheter av misslyckanden, inte minst i skolan, så att det skulle kunna finnas ett motstånd inför att börja studera hade jag väntat mig. Men det var enklare än jag trodde att få med dem, vilket var jätteroligt. Att kunna bidra till en långsiktig förändring för de som är frihetsberövade kändes väldigt meningsfullt.

Även om Manuel trivdes med sitt yrke som språklärare kände han sig redo att byta yrke och ta steget in i Kriminalvården fullt ut. Så han sökte, blev antagen och började som kriminalvårdare på anstalten i Kalmar år 2006.

Haft många olika uppdrag

Genom åren har han haft en mängd olika uppdrag i sin yrkesroll. Han har bland annat varit kontaktman för livstidsdömda klienter, samordnare när det gäller barn som har föräldrar i fängelser och koordinator när det gäller jobbförberedande insatser tillsammans med Arbetsförmedlingen.

När anstalten skulle utveckla sin verksamhet med olika sysselsättningar för de intagna fick Manuel en idé. Med sin bakgrund som lärare insåg att han skulle kunna bidra genom att återigen hålla i en studiecirkel i spanska.

– Jag föreslog det för min chef och då sa han att han just hade tänkt fråga mig, så vi hade samma tanke, säger Manuel.

Stort intresse att delta

I dag undervisar Manuel i spanska etapp 1, 2 och 3 och studiecirkeln har blivit väldigt populär bland de intagna. Just nu genomförs tre kurser i veckan, två för nybörjare och en fortsättningskurs, men intresset från intagna att delta i studierna är ändå större än det finns platser.

– Att jobba med små grupper ger oss bättre resultat därför har vi inte mer än fyra eller fem klienter per lektion, jag tror det är därför studiecirkeln är så uppskattad eftersom alla i gruppen har möjlighet att lära sig, säger Manuel.

Tålamod och tydlighet viktigt

Enligt Manuel är egenskaper som tålamod, stresstålighet, lyhördhet och tydlighet viktiga i rollen som kriminalvårdare.

– Det är viktigt att kommunicera innan man agerar. En kriminalvårdare behöver kunna förklara så att klienten förstår olika beslut, kunna motivera klienten till att göra en förändring och samtidigt ha koll på säkerheten, säger han.

Manuel tycker att en av de bästa sakerna med jobbet är att säga hejdå till en klient som tar med sig grundskole- eller gymnasiekompetens när den frigivs.

– Vissa klienter har tackat mig för denna tid. Det känns skönt att höra detta, att de verkar ha trivts bra och gjort nytta under tiden på anstalten.

Kriminalvårdare – ett yrke för framtiden

Kriminalvården kommer att behöva rekrytera många nya medarbetare de närmaste åren. Ett av yrkena är kriminalvårdare - den yrkeskategori som har den dagliga kontakten med de intagna på anstalter och häkten.

Det finns många fördelar med jobbet som kriminalvårdare. Du kan vara äldre när du söker jobben, ålder och erfarenhet väger tungt när Kriminalvården rekryterar. Behärskar du fler språk än svenska är det också en fördel. Blir du erbjuden en tillsvidareanställning som kriminalvårdare får du dessutom en betald utbildning.

Sök jobb som kriminalvårdare i Platsbanken

Mer om yrket som kriminalvårdare (kriminalvarden.se)

Frågor om jobb i Kriminalvården (kriminalvarden.se)