Så är det att jobba som polis

Publicerad: 2024-01-24

Nyfiken på polisyrket och funderar du på att söka till polisutbildningen? Karin Lindberg, områdespolis sedan drygt 15 år, berättar här varför hon trivs så bra med jobbet

Poliser.

­– Jag gör skillnad i samhället och det jag försörjer mig på är väldigt meningsfullt. Det är ett så varierande jobb jag har nu och det finns så mycket att välja på inom polisen om jag vill göra något annat. Till exempel kriminaltekniker, utredare, insatspolis, hundförare eller ännu fler roller om man bor i en större stad. Det säger områdespolisen Karin Lindberg i Örnsköldsvik.

Det var inte alldeles självklart att Karin Lindberg skulle bli polis när hon gick estetiska programmet på gymnasiet med dans och teater på schemat under uppväxten.

Karin Lindgren, områdespolis i Örnsköldsvik

– Då ville jag egentligen bli skådespelare men jag gjorde lumpen efter gymnasiet och kom på att jag trivdes bra i uniformen och kände polisyrket låg nära till hands, det passar mig att vilja göra en insats i samhället, säger hon.

Det är fritt

Erfarenheterna ledde vidare och nu har hon haft polismyndigheten som arbetsgivare i drygt 15 år. Efter att ha inlett karriären i Kramfors och Sundsvall, har hon sedan flera år en jobbvardag i Örnsköldsvik som områdespolis. Och den rollen gillar hon, inte minst variationen.

– Det är jättebrett att jobba som områdespolis. Vi har fokus på brottsförebyggande, trygghetsskapande åtgärder genom att patrullera och synas på stan, vi föreläser i skolor, startar upp grannsamverkan, samverkar med socialtjänst, lokala näringsidkare och trygghetsgrupper. Vi träffar så många fler än bara brottsoffer och gärningsmän när vi är ute.

Som områdespolis kan det också vara ganska fritt, tycker hon.

– Om vi märker att det är stökigt i ett område eller får höra att en skola har särskilt mycket problem kan vi fokusera på det under en tid.

Och efter en extrautbildning för några år sedan inom polisen ingår även att jobba mot prostitution i Karin Lindbergs uppdrag.

– Det kan röra sig om spaningsarbete mot sexköpare men även ett uppsökandearbete mot de personer som säljer sexuella tjänster för att tillsammans med socialtjänst om möjligt hjälpa personen bort från prostitutionen.

Redo att rycka ut

Även om det förebyggande ofta är fasta uppgifter är Karin Lindberg och hennes kollegor ständigt beredda att rycka ut om ingripandestyrkan behöver uppbackning.

– Det är en bra kombination. Jag kan engagera mig i specifika frågor men också hastigt åka på jobb och vara med där det händer. Det är också tjusningen med jobbet att man aldrig riktigt vet på förhand hur en dag ska se ut, säger hon.

Yrket innebär trots allt att det ibland handlar om att utsätta sig för svåra och farliga situationer.

– Som ny tänkte jag inte lika mycket på det, men sedan jag fått barn tänker jag till en gång extra innan jag rusar in i någonting. Är det pågående dödligt våld ingriper vi såklart direkt men ibland kan vi också frysa kritiska situationer för att invänta en insatsstyrka.

Vad tycker du är svårast?

– Att inte ta med sig jobbet hem, hänga av sig både uniformen och det som hänt på jobbet. Men vi har tillgång till mycket krisstöd om vi är med om något svårt. Vi har också det väldigt bra kollegialt, vi blir tajta och vana att stötta och prata med varandra eftersom vi upplever så många saker ihop. Samanhållningen med kollegorna hör till fördelarna.

Viktiga egenskaper som polis?

– Det är bra att vara lugn och kommunikativ. Det mesta löser man genom att prata, prata och prata lite till. Det underlättar att vara framåt och nyfiken, inte bli provocerad och ibland kunna ställa lite obekväma frågor. Känna att man är beredd att kliva in i svåra situationer.

Söka till polisutbildningen

Du kan söka till Polisutbildningen när som helst under året. Läs mer om hur det går till nedan.

Så söker du till Polisutbildningen (polisen.se)