Tusentals lediga jobb inom trädgård, skog och lantbruk

Publicerad: 2024-01-23

Skulle du vilja arbeta som djurskötare, trädgårdsarbetare, gårdsbutiksäljare eller kanske skogsmaskinförare? Just nu finns det massor av lediga gröna jobb att söka.

De gröna näringarna skog, trädgård och lantbruk är framtidsbranscher som växer och där rekryteringsbehoven just nu är stora. Söker man på dessa yrken i Platsbanken på Arbetsförmedlingens webbplats eller i Gröna jobbs egen jobbdatabas får man flera tusen träffar på lediga jobb som behöver tillsättas i närtid.

Men vad är det då för yrkesgrupper som behöver rekryteras och vad är det för kompetenser som krävs för de här jobben? Vi ställde frågan till Jan Andersson, specialist på gröna jobb hos Arbetsförmedlingen.

Vilka typer av jobb handlar det om?

– Vanliga exempel är säsongsjobb inom trädgård, både friland, växthus och bär. Även park- och skogsarbetare är det stort behov av. Åretruntjobb finns till exempel inom livsmedelsproduktionen; slaktare, styckare, bagare samt djurskötare. Samtliga har stort rekryteringsbehov.

Vad krävs för att få ett sådant jobb?

– Företagen efterfrågar i första hand gymnasieutbildning inom respektive yrke. Många jobb kräver eftergymnasial utbildning medan andra inte gör det. Det går att utbilda sig via en del reguljära yrkesvux. Arbetsförmedlingen har utbildningar inom bland annat trädgård och slakt och styck. Det går också alldeles utmärkt att höra av sig direkt till de branscher som nu behöver säsongspersonal, till exempel trädgårdsföretag.

Hur är säsongen för trädgårdsjobben?

– För växthus börjar säsongen i mars-april, på friland i maj, bär senare under sommaren. Säsongen kan därför för dig som arbetande ändå bli ganska lång.

Var kan jag hitta mer information?

­– I verktyget Hitta yrken på Arbetsförmedlingens webbplats kan du söka på olika yrken och få utförlig information om till exempel kompetenskrav, utbildningsvägar, lönenivåer och framtidsprognoser för de gröna jobben. På webbsajten jobbagront.se som bland annat Lantbrukarnas Riksförbund driver kan du få väldigt mycket bra information om dessa yrken och hur du kan hitta sådana jobb.

Hitta yrken

Jobba grönt - information om gröna jobb och utbildningar (jobbagront.se)

Hur kan fler lockas till de här näringarna?

­– Att öka attraktionskraften för gröna näringar och livsmedelsbranschen är viktigt. Webbplatsen Jobba Grönt är en bra satsning av LRF och organisationen Gröna arbetsgivare. Den är främst riktad till ungdomar med mycket bra material, både print, film, VR och annat. Intresset hos arbetssökande är påfallande stort när vi väl når de med information, vilket alltid är den stora utmaningen.