Arbetsmarknadsutbildning kan vara snabb väg till ett jobb

Publicerad: 2024-01-10

En arbetsmarknadsutbildning är en kort utbildning till ett yrke där det är brist på personal. När du är klar med utbildningen kan du till exempel arbeta som vårdbiträde, fordonstekniker, fastighetsskötare eller isoleringsmontör.

Kvinnlig lastbilsförare bakom ratten i sin förarhytt.

Trots lågkonjunktur och en försvagad arbetsmarknad finns det väldigt många yrken med stora rekryteringsbehov och som det finns arbetsmarknadsutbildningar till. Dessa utbildningar ges av olika utbildningsanordnare runt om i landet på uppdrag av Arbetsförmedlingen. Det är korta, yrkesinriktade utbildningar till yrken med goda framtidsutsikter.

Lätt hitta utbildning i digital tjänst

I vår digitala tjänst ”Hitta arbetsmarknadsutbildning” hittar du olika arbetsmarknadsutbildningar och där kan du enkelt se efter om det finns någon som intresserar just dig. För närvarande genomförs fler än 600 arbetsmarknadsutbildningar runt om i landet inom ett stort antal branscher och yrkesområden.

Är du osäker på vilken utbildning som passar dig kan du gå på studiebesök hos en eller flera utbildningsanordnare. Kika gärna på utbildningar i olika branscher. Kanske finns din framtid i ett helt annat yrke än du först hade tänkt dig. Samtliga arbetsmarknadsutbildningar och de yrken de leder till vänder sig till alla, oavsett kön.

När du deltar i en arbetsmarknadsutbildning kan du ansöka om ersättning från Försäkringskassan. Det är alltid Arbetsförmedlingen som fattar beslut om arbetsmarknadsutbildning är en aktuell insats för dig.

Hitta arbetsmarknadsutbildning

Det finns många arbetsmarknadsutbildningar som leder till en rad olika yrken. Via länken nedan kan du lätt hitta aktuella arbetsmarknadsutbildningar.

Till arbetsmarknadsutbildningar

Hitta studiebesök

På ett studiebesök kan du ta reda på om en utbildning och ett yrke passar dig. Anmäl dig genom att mejla kontaktpersonen för den eller de utbildningar du är intresserad av. Utbildningsanordnaren hör sen av sig till dig med bekräftelse.

Aktiviteter och studiebesök