Utbildningen tog Camilla tillbaka till it-branschen

Publicerad: 2023-10-17

Camilla Gonzalez blev arbetslös när hon återvände till Strömstad. Efter att ha gått en arbetsmarknadsutbildning är hon tillbaka i it-branschen.

Efter närmare två decennier i Göteborg valde 51-åriga Camilla att flytta tillbaka till sin hemstad Strömstad. Under den här perioden hade hon hunnit arbeta med allt från mjukvaruutveckling på Ericsson och skoladministration till att driva ett bageri tillsammans med sin man.

– Min man är bagare, han hade ansvar för allt i bageriet medan jag mest jobbade ute i caféet och med administration. Efter att vi drivit vårt bageri i 10 år, bestämde vi oss för att sälja verksamheten och flytta tillbaka till Strömstad för att ta över ett familjehus, berättar hon.

Stor nytta av utbildningen

Hemma i Strömstad fick hon ett vikariat som kökspersonal på Tjärnö Marina laboratorium, men fick ingen anställning när det löpte ut. Hon valde då att gå en vuxenutbildning inom ekonomi men lyckades inte heller denna gång att få ett jobb. Camilla skrev då in sig på Arbetsförmedlingen.

– Tack vare handläggaren fick jag redan på första mötet upp ögonen för arbetsmarknadsutbildningar, innan hade jag ingen koll alls. Jag såg att det fanns en utbildning inom it och blev genast intresserad.

Camilla, som har en it-bakgrund, började en fem månaders påbyggnadsutbildning inom it med inriktning support. Inför utbildningen fick hon genomföra olika test, då vissa förkunskaper krävdes.

– Eftersom jag har arbetat med it tidigare kände jag att det här passar mig bra. Utbildningen var intensiv och det ingick arbetsplatsförlagt lärande som jag gjorde på Tanums kommun.

Utbildningen hade ett bra upplägg med intressanta ämnen och bra lärare. Camilla berättar att hon haft stor nytta av utbildningen, med möjlighet att bygga på sina tidigare erfarenheter inom it med nya och aktuella kunskaper.

Utbildningen gav jobb

Idag arbetar Camilla som it-tekniker på Tanums kommun, där hon trivs väldigt bra. Arbetet är varierande med många frågor att hjälpa till med på olika sätt. En arbetsdag kan innebära att hon via telefon stöttar användare som till exempel glömt sitt lösenord eller med nätverk som ligger nere, medan hon en annan dag besöker arbetsplatser för att installera klienter eller hjälpa till med skärmar, skrivare eller annan utrustning som slutat fungera. Hennes positiva och orädda inställning samt driv har varit en tillgång i hennes jobb.

– I mitt arbete får jag träffa många människor eftersom vårt uppdrag omfattar hela kommunen, det är väldigt roligt. Ibland kan det uppstå problem som jag aldrig stött på tidigare då får jag se till att vara kreativ, men vi har också ett väldigt bra teamarbete på it-avdelningen, där vi stöttar varandra med våra olika kompetenser säger hon.

Ge inte upp - se möjligheterna

Camilla ser fram emot att vidareutvecklas i sitt jobb och sina nya arbetsuppgifter inom informationssäkerhet. Till den som funderar på att utbilda sig har hon följande tips:

– Ge inte upp, ibland stöter man på hinder, men det kan istället bli en dörröppnare som leder till något annat som man inte förväntat sig. Man behöver ta sig vidare även om man inte har lösningen på sin situation där och då. Att vara positiv gör det lättare att se vilka möjligheter som finns.

Hitta arbetsmarknadsutbildning

Det finns många arbetsmarknadsutbildningar som leder till en rad olika yrken. Under länken nedan kan du lätt hitta aktuella arbetsmarknadsutbildningar.

Till arbetsmarknadsutbildningar

Hitta studiebesök

På ett studiebesök kan du ta reda på om en utbildning och ett yrke passar dig. Anmäl dig genom att mejla kontaktpersonen för den eller de utbildningar du är intresserad av. Utbildningsanordnaren hör sen av sig till dig med bekräftelse.

Aktiviteter och studiebesök