Utbildning blev Åsas väg till jobb

Publicerad: 2023-10-17

När Åsa Alvetjärn var yngre körde hon rally och hade C-licens. Nu kör hon lastbil och har en fast anställning. En vecka efter avslutad arbetsmarknadsutbildning fick hon jobb som lastbilsförare hos Remondis i Trollhättan.

Åsa älskar att utbilda sig. Hon har varit ambulansförare, arbetat i kundtjänst och har läst journalistik. Men det var efter arbetsmarknadsutbildningen till lastbilsförare som hon hittade rätt.

– Rollen som lastbilsförare handlar inte bara om att köra bil. Den innebär även många kontakter, så det är viktigt att vara serviceinriktad och tänka på att man är företagets ansikte ut mot kunderna. Jag är strukturerad och utåtriktad, det uppskattar både min arbetsgivare och mina kunder.

Måste vara kreativ

Lasten i den 15 ton tunga bilen består av farligt gods, som läkemedel, biologiskt avfall, smitta från operationer, spillolja och elektronik. När hon kommer till en kund ska gods lossas och information ska utbytas. Ibland ska nytt gods lastas på. Alla körningar kräver administration och vissa av dem en hel del kreativitet, till exempel att tänka ut kortaste rutten eller bästa sättet att backa intill en lastbrygga när det är trångt.

– Det är variationen under arbetsdagen och kontakten med kunderna som gör jobbet så roligt, säger Åsa.

Tuff men bra utbildning

Innan utbildningen gick Åsa på ett studiebesök. Något som hon rekommenderar alla som är intresserade av en arbetsmarknadsutbildning att göra, inte minst för att slå hål på förutfattade meningar.

– Många tror att utbildningen till lastbilsförare bara handlar om teori och uppkörning, men den omfattar mycket mer. För att få sitt yrkeskompetensbevis måste man till exempel ha kunskap om lagar och förordningar, lastning och lossning, hälsa och motion, regler i andra länder och farligt gods, förklarar hon.

Ingen dag är den andra lik

Åsa menar att utbildningen är tuff, men samtidigt mycket bra med duktiga och engagerade lärare. Det hon lärde sig har hon användning av varje dag på jobbet. Hon har också haft nytta av hon är driven och flexibel. Ingen dag är den andra lik och planeringen kan ändras snabbt. Hon tycker också att det är bra att vara nyfiken och ta reda på saker för att bättre kunna hantera olika situationer.

Förutom att Åsa trivs med själva jobbet gillar hon att hon har stor frihet under ansvar, att hon har förtroende att själv planera sina uppdrag inom givna ramar och att cheferna lyssnar på hennes idéer.

– Har jag ett förslag om hur något kan utvecklas, då lyssnar cheferna.

Drömmer om eget åkeri

I dag kan hon inte tänka sig att arbeta med något annat. I stället vill hon utvecklas inom sitt yrke; ta E-kort för att köra med släp, äga en eller flera lastbilar och köra utomlands. På sikt är drömmen ett eget åkeri.

– Söker man arbete är det viktigt att tro på sig själv och våga byta yrkesbana. Att titta på utbildningar som man inte har tänkt sig från början. Att gå en utbildning och få ett jobb i en ny bransch är fantastiskt roligt och bra för självkänslan, säger Åsa innan hon rullar vidare på de bohuslänska vägarna.

Hitta arbetsmarknadsutbildning

Det finns många arbetsmarknadsutbildningar som leder till en rad olika yrken. Under länken nedan kan du lätt hitta aktuella arbetsmarknadsutbildningar.

Till arbetsmarknadsutbildningar

Hitta studiebesök

På ett studiebesök kan du ta reda på om en utbildning och ett yrke passar dig. Anmäl dig genom att mejla kontaktpersonen för den eller de utbildningar du är intresserad av. Utbildningsanordnaren hör sen av sig till dig med bekräftelse.

Aktiviteter och studiebesök