Adam fick jobb i Vittangi - nu vill han få fler kollegor

Publicerad: 2023-09-26

Adam Johansson har flyttat runt mellan många orter sedan han kom till Sverige från Syrien 2015. I vintras hittade han rätt och jobbar nu inom hemtjänsten i Vittangi.
–Jag tipsar fler att komma hit och jobba inom äldreomsorg, det är kul och man lär sig mycket om hur livet fungerar när man pratar med gamlingarna, säger han.

Jobb inom hemtjänsten och ett bra ställe att bo på. Adam Johansson hittade det han behövde i Vittangi.

Behoven av personal inom vården är mycket stora, inte minst i norra Sverige. Något som Adam fick höra av sin kusin och som ledde till att han lite senare hade jobb på ett äldreboende i Vittangi, i Kiruna kommun. Han trivdes men efter ett tag bytte han till jobb inom hemtjänsten.

– Det är lite öppnare och friare att kunna gå hem till folk och hjälpa dem där de bor än på ett boende, säger han.

Hjälper äldre i vardagen

Att jobba inom hemtjänsten innebär att du hjälper till med vardagliga saker som att handla, laga mat, tvätta, diska, hjälpa de äldre att tvätta sig och förflytta sig i hemmet. Det kan också handla om att prata med dem och vara ett sällskap.

– Om vädret är fint går jag ut med dem på en promenad eller kanske cyklar, så de får andra rutiner än att bara sitta hemma hela dagen, säger han.

Delta i webbinarium om jobb i norra Sverige

Adam gillar arbetsuppgifterna inom hemtjänsten på många sätt och tycker att det är lärorikt att träffa äldre människor.

– De är som böcker! När man sitter och pratar med dem får man höra om vilka problem de har haft och hur de har löst dem. Jag skulle vilja tipsa fler unga att jobba med äldre, man får lära sig hur livet fungerar.

Har bott på många orter

Adam har flyttat runt på många orter i södra Sverige innan han hamnade i Vittangi. Men han hörde samtidigt många fördomar om hur det är i Kiruna som kanske skulle få många att låta bli. Men inte Adam.

– Bilden jag fick av andra var att det är mörkt och kallt och björnar överallt. Men jag blev mest nyfiken, tyckte det lät spännande och undrade hur det funkar med alla björnar, säger han.

Nu när bott i Vittangi sedan i vintras har han fått veta mer om hur livet är i Kiruna visar det sig att nästan ingen Adam pratat med har sett en björn överhuvudtaget.

– Det var en falsk bild. På mitt tik tok-konto la jag upp filmer för att visa hur livet är här på riktigt. Många frågar och undrar och blir nyfikna på att komma hit och jobba, säger han. ¨

Tipsar om jobbchanser i Kiruna

Nu samarbetar han med chefen inom äldreomsorgen för att hjälpa kommunen att få dit fler kollegor genom sociala medier.

– Jag tipsar andra om att det är bra här och att jobb med äldre är kul samtidigt som man får lära sig om livet av dem, säger han.

Att komma från ett annat land innebär att det inte alltid är så lätt att komma in i gemenskapen. Men Adam har sin kusin på plats och har fått både svenska vänner och flera bekanta som talar hans hemspråk.

– Varje plats man kommer till är det svårt att skapa vänskap. Men när man kommer in på ett ställe och börjar skapa en mening i tillvaron blir det svårt att lämna, så jag kommer att bli kvar här, säger han.

Blev du nyfiken?

I norra Sverige finns det väldigt många jobb att söka inom många olika branscher. Är du nyfiken på hur du kan göra så kan du besöka vår sida om detta.

Så får du jobb i norra Sverige

Adam jobbar inom äldreomsorgen och hemtjänst. Där krävs inte alltid utbildning för att få jobb. Läs mer på vår sida om att jobba som vårdbiträde eller läs mer om andra yrken på vår sida Hitta yrken.

Så är det att jobba som vårdbiträde

Hitta yrken