Livserfarenhet en tillgång som kriminalvårdare

Publicerad: 2023-08-18

Kriminalvården behöver rekrytera tusentals nya medarbetare de kommande åren. Marika var 55 år när hon sökte och fick jobb som kriminalvårdare.
– Jag har nytta av min erfarenhet som undersköterska eftersom min nya yrkesroll delvis är vårdande och omhändertagande.

Marika Kejving är utbildad undersköterska. Under pandemin väcktes tanken om att arbeta med någonting annat, och då kom Kriminalvården in i bilden trots att hon hade en del fördomar om verksamheten.

– Jag visste egentligen väldigt lite om Kriminalvården. Jag hade mest hört utsagor om hur dåligt det var på insidan. Min tanke var att jag kunde bidra med mitt humanistiska synsätt.

Här hittar du jobb som kriminalvårdare

Marika sökte och fick jobb som kriminalvårdare. Något som visade sig vara helt rätt för henne.

– Jag har nytta av min erfarenhet som undersköterska eftersom min nya yrkesroll delvis är vårdande och omhändertagande. Nu är jag 58 år och min ålder och livserfarenhet spelar också en stor roll för att kunna ha ett bra samtal med klienten.

Hon har provat olika roller inom myndigheten: i arresten, på häkte och idag inom Nationella transportenheten, NTE, som utför transporter åt Kriminalvården och andra myndigheter. Marika är dessutom huvudskyddsombud i sin region.

– Mitt jobb är omväxlande, stimulerande, utmanande och framförallt roligt. Det är mycket givande, säger hon.

Vad är meningsfullt i ditt arbete?

– Att ges möjligheten till att så frön av en annan livsstil till de jag transporterar från a till b. Att varje dag få träffa mina fantastiska kollegor som ger mig både kraft och energi att orka med dagen.

Vad är utmanande?

– Utmaningen ligger i att kunna känna av vilken typ av klient vi ska ut och åka med. Även om vi får en skriftlig information så handlar det till lika stora delar om hur vi bemöter klienten vid första kontakten, det avgör helt och hållet hur vår resa blir.

Hur ser du på framtiden?

– Oj, jag ser positivt på framtiden och tror att transportverksamheten kommer att utvecklas ännu mer i och med att vi får fler kollegor för att kunna genomföra alla uppdrag. Jag vill gärna få lite fler kvinnliga kollegor med lite ålder och erfarenhet av livet.

Kriminalvårdare – ett yrke för framtiden

Det finns många fördelar med jobbet som kriminalvårdare. Du kan vara äldre när du söker jobben, ålder och erfarenhet väger tungt när Kriminalvården rekryterar. Behärskar du fler språk än svenska är det också en fördel. Blir du erbjuden en tillsvidareanställning som kriminalvårdare får du dessutom en betald utbildning.

Stora rekryteringsbehov

Kriminalvården kommer att behöva rekrytera många nya medarbetare de närmaste åren. Ett av yrkena är kriminalvårdare - den yrkeskategori som har den dagliga kontakten med de intagna på anstalter och häkten.

För att jobba som kriminalvårdare krävs gymnasiebetyg eller annan utbildning i kombination med yrkeserfarenhet som Kriminalvården bedömer som relevant. Du bör också ha god hälsa, både fysisk och psykisk.

Sök jobb som kriminalvårdare i Platsbanken

Mer om yrket som kriminalvårdare (kriminalvarden.se)

Frågor om jobb i Kriminalvården (kriminalvarden.se)