Vårdutbildningen gav Arne jobb direkt

Publicerad: 2023-08-17

När Arne Liljemark blev arbetslös gick han en arbetsmarknadsutbildning inom vård. Idag arbetar han som vårdbiträde och trivs med att hjälpa patienter.

För närmare två år sedan blev Arne Liljemark uppsagd från sitt jobb och lämnade en tjugoårig karriär inom bank- och försäkringsbranschen bakom sig. Där och då kände han att det var dags att göra något annat.

– Jag ville ha ett yrke där jag skulle få möjlighet att ta hand om andra. När jag pratade med handläggaren hos Arbetsförmedlingen frågade jag henne hur jag kunde gå vidare med denna tanke, berättar han.

Studiebesök på utbildningen

Efter samtalet gick Arne på ett studiebesök om utbildningen. Sedan följde några veckor med test- och kartläggning, där han fick information om upplägget på utbildningen och möjlighet att prova på yrket som vårdbiträde hos en utbildningsanordnare. Därefter bestämde han sig för att detta var rätt utbildning för honom.

– De första månaderna genomfördes utbildningen på skolan, därefter övergick den helt och hållet till att hållas digitalt på grund av pandemin. Jag trivdes väldigt bra och hade en fantastisk lärare.

Hjälper patienter med vardagssysslor

Idag arbetar Arne som vårdbiträde både på Stockholms Sjukhem och Solbackens Vård- och Omsorgsboende. Arbetsuppgifterna innebär bland annat att han hjälper patienter med att göra i ordning frukost, ta sin medicin eller att boka färdtjänst.

– Min arbetsdag börjar med att jag och mina kollegor träffas för att planera inför dagen. Ibland har jag egna patienter och ibland är vi två som hjälps åt. Jag trivs bra och får möjlighet att träffa många människor från olika delar av världen.

I sitt arbete som vårdbiträde har Arne lärt sig att hantera personer med olika svårigheter. Till exempel arbetar han med gravt hjärnskadade personer där han använder sig av olika kommunikationsmetoder för att förstå patienten och få denne att känna sig inkluderad.

Flera utvecklingsmöjligheter i vården

Arbetet som vårdbiträde har fått Arne att känna sig meningsfull på arbetsmarknaden igen. Med tiden har han fått allt större ansvar och han ser fram emot att lära sig mer.

– För den som vill finns flera möjligheter att utvecklas och arbeta inom olika delar av vården. Dessutom finns det stora chanser att få ett jobb efter avslutad utbildning, avslutar han.

Saira utbildade sig till Svetsare

film
/

7 minuter 29 sekunder

Saira var 17 år när hon kom till Sverige. Hon var arbetslös i fem år men nu jobbar hon som svetsare efter att ha gått en arbetsmarknadsutbildning.

Hitta arbetsmarknadsutbildning

Det finns många arbetsmarknadsutbildningar som leder till en rad olika yrken. Under länken nedan kan du lätt hitta aktuella arbetsmarknadsutbildningar.

Till arbetsmarknadsutbildningar

Hitta studiebesök

På ett studiebesök kan du ta reda på om en utbildning och ett yrke passar dig. Anmäl dig genom att mejla kontaktpersonen för den eller de utbildningar du är intresserad av. Utbildningsanordnaren hör sen av sig till dig med bekräftelse.

Aktiviteter och studiebesök