Utbildningen till bussförare var en fullträff

Publicerad: 2023-08-17

Amal var arbetslös i två år. Efter en arbetsmarknadsutbildning till bussförare fick hon jobb direkt och hjälper nu människor att förflytta sig mellan olika platser.

Ända sen hon kom till Sverige har Amal varit fascinerad av bussar. Hur de funkar, att de kommer till hållplatsen på rätt tid och för att det är stora fordon. Hon gillar också att det är enkelt att ta bussen när man ska någonstans. Nu kör hon bussen själv.

Äntligen jobb och lön

Det var många arbetssökande som ville ha en plats på bussförarutbildningen.

– Jag blev jätteglad när jag fick reda på att jag var en av dem som blivit beviljad att gå den. Det är tack vare utbildningen jag har ett jobb och lön och det är skönt att inte behöva vara hemma alla dagar, som när jag var arbetslös. Nu kan jag hantera mitt liv på ett sätt som jag tycker om och kan fixa olika saker.

Under hela utbildningstiden hade hon kontakt med handläggaren hos Arbetsförmedlingen.

– Hon ringde varje vecka och frågade hur det gick för mig. Om det var lätt eller svårt. Jag tycker att hon var mycket hjälpsam.

Bussförare är ett serviceyrke

Amal var den första i sin klass att ta sitt körkort. Men att vara bussförare innebär så mycket mer än att köra ett fordon, förklarar hon.

– Du ska köra lugnt och säkert, bemöta kunderna på ett bra sätt och kunna ge bra service.

Hennes arbetsdag börjar ofta tidigt på morgonen, ibland klockan fyra. När hon kommer till garaget pratar hon med sina kollegor, bland annat om hur det går på de olika linjerna. Därefter börjar hon köra till första hållplatsen och de första kunderna. Hon tycker inte att det är något problem med att stiga upp tidigt, snarare tvärt om. Hon är en morgonmänniska och njuter av att se soluppgången från förarstolen.

Vill fortsätta utvecklas

Amal tycker att det roligaste med jobbet är att köra ett stort fordon och att träffa människor. Och känslan av att hjälpa människor. Ibland kan det vara lite stressigt, särskilt när det är rusningstrafik. Men hon försöker vara smidig i trafiken för att den ska flyta på så bra som möjligt.

När Amal blickar framåt tror hon att hon kommer bli kvar många år på sin arbetsplats och att hon kommer kunna utvecklas inom företaget. Även inom andra områden än bussförare.

Saira utbildade sig till Svetsare

film
/

7 minuter 29 sekunder

Saira var 17 år när hon kom till Sverige. Hon var arbetslös i fem år men nu jobbar hon som svetsare efter att ha gått en arbetsmarknadsutbildning.

Hitta arbetsmarknadsutbildning

Det finns många arbetsmarknadsutbildningar som leder till en rad olika yrken. Under länken nedan kan du lätt hitta aktuella arbetsmarknadsutbildningar.

Till arbetsmarknadsutbildningar

Hitta studiebesök

På ett studiebesök kan du ta reda på om en utbildning och ett yrke passar dig. Anmäl dig genom att mejla kontaktpersonen för den eller de utbildningar du är intresserad av. Utbildningsanordnaren hör sen av sig till dig med bekräftelse.

Aktiviteter och studiebesök