Saira utbildade sig och fick jobb som svetsare

Publicerad: 2023-08-17

Saira var 17 år när hon kom till Sverige. Idag, fem år senare, arbetar hon som svetsare efter att ha gått en arbetsmarknadsutbildning.

Saira hade varit arbetslös i fem år när hon började arbeta som svetsare hos Fredrikssons i Vadstena. Hon fick sitt arbete tack vare att hon gått en arbetsmarknadsutbildning i industriteknik som hon fått genom Arbetsförmedlingen.

Film fick henne intresserad

Att det var just svetsare hon skulle bli var ingen självklarhet, men efter att ha sett en film hos Arbetsförmedlingen om vad arbetet innebär förstod hon att detta kunde vara ett yrke som skulle passa henne.

På utbildningen fanns läraren, Mattias, som Saira lovordar.

– Han är en jätteduktig svetsare och har visat mig allt han kan.

Både teori och praktik

Utbildningen inleddes med en teoridel där deltagarna fick läsa om svetsning, för att sedan övergå till praktiska moment där de fick prova att svetsa på riktigt.

– I början förstod jag ingenting, men min lärare kämpande och sa att jag skulle klara det, och efter ett tag gick det bättre, säger Saira.

Och visst gick det bra. Nu har hon arbetat som svetsare i två år och trivs mycket bra med det. På arbetsplatsen får hon hjälp av sina kollegor som visar och berättar hur hon ska göra.

Svetsning kan ge en wow-känsla

Det finns olika typer av svetsning. Saira tycker att TIG-svetsning är roligast, det innebär att man använder en tråd av grundämnet volfram som inte smälter in i det material man svetsar, till skillnad från en del andra metoder där tråden smälter. Ibland blir hon extra stolt över en svetsning hon har gjort och kan då få en riktig wow-känsla.

Svetsning är inte ett smutsigt eller tungt arbete, säger Saira, som siktar på att bli ännu bättre i sitt yrke och dessutom drömmer om att få lära sig engelska.

Saira utbildade sig till Svetsare

film
/

7 minuter 29 sekunder

Saira var 17 år när hon kom till Sverige. Hon var arbetslös i fem år men nu jobbar hon som svetsare efter att ha gått en arbetsmarknadsutbildning.

Hitta arbetsmarknadsutbildning

Det finns många arbetsmarknadsutbildningar som leder till en rad olika yrken. Under länken nedan kan du lätt hitta aktuella arbetsmarknadsutbildningar.

Till arbetsmarknadsutbildningar

Hitta studiebesök

På ett studiebesök kan du ta reda på om en utbildning och ett yrke passar dig. Anmäl dig genom att mejla kontaktpersonen för den eller de utbildningar du är intresserad av. Utbildningsanordnaren hör sen av sig till dig med bekräftelse.

Aktiviteter och studiebesök