Utbildningen öppnade dörren för en ny bransch

Publicerad: 2023-04-05

När Theresa Erling blev arbetslös bytte hon yrkesbana. Efter att ha gått en arbetsmarknadsutbildning arbetar hon idag som larmtekniker.

Theresa Erling gick en arbetsmarknadsutbildning till larmtekniker och fick jobb direkt.

Theresa Erling gick en arbetsmarknadsutbildning till larmtekniker och fick jobb direkt.

Theresa från Lidingö har under större delen av sitt arbetsliv arbetat inom mediebranschen med att formge tidningar, reklam och annonser. Men när hon blev arbetslös ville hon byta yrkesbana.

– Jag var trött på ett stillasittande arbete. Jag ville bara ut och röra på mig, få möjlighet att träffa människor. Så när en vän till mig ville bli elektriker tänkte jag att det också skulle kunna vara något för mig som är händig, säger hon.

Hon skrev in sig på Arbetsförmedlingen och det var så hon hittade utbildningen.

– Jag hade inte koll på att det fanns arbetsmarknadsutbildningar. Det var först efter att jag surfade på Arbetsförmedlingens hemsida som jag fick upp ögonen för dem.

Efter att ha gått på ett studiebesök bestämde sig Theresa för att hon ville gå arbetsmarknadsutbildningen inom elteknik, och blev beviljad att göra det. Hon var motiverad att klara utbildningen och har under utbildningens gång haft bra kontakt med sin handläggare på Arbetsförmedlingen.

– Jag fick bra kunskaper och med mitt driv och motivation tog jag mig igenom utbildningen, berättar hon.

Fick jobb på börsnoterat företag

Jobberbjudandena haglade över Theresa och med en vecka kvar på utbildningen skrev hon på ett anställningskontrakt hos ett börsnoterat företag inom larm och säkerhet.

– Det var fem företag som drog i mig. Jag valde det företag som jag kände motsvarade mina förväntningar bäst och som kunde erbjuda störst utvecklingsmöjligheter.

Idag arbetar hon som larmtekniker inom brand, vilket innebär att hon till exempel byter ut befintliga larmsystem och detektorer.

– Ingen dag är den andra lik. En dag planerar och ansvarar jag för att administrera ett byte medan jag en annan dag drar om kablar, förklarar hon.

Flera utvecklingsmöjligheter

Theresa är en av två kvinnliga larmtekniker på sin arbetsplats. Hon trivs väldigt bra, dels för att hon fått ansvar så pass tidigt, dels för att hon har prestigelösa kollegor som vill hjälpa henne att lära sig yrket och utvecklas.

Hon ser fram emot en fast anställning och att se hur långt hon kan ta sig inom yrket.

– Det finns många möjligheter att utvecklas inom yrket bara man vill det. Jag kan till exempel bli besiktningsperson, projektledare eller ingenjör brand.

Theresas uppmaning till andra kvinnor som funderar att utbilda sig är att bestämma från början vad det är de vill göra och göra det helhjärtat.

– Det kommer att vara värt det, avslutar hon övertygande.

Hitta arbetsmarknadsutbildning

Det finns många arbetsmarknadsutbildningar som leder till en rad olika yrken. Under länken yrkesområden nedan kan du lätt hitta aktuella arbetsmarknadsutbildningar.

Yrkesområden

Hitta studiebesök

På ett studiebesök kan du ta reda på om en utbildning och ett yrke passar dig. Anmäl dig genom att mejla kontaktpersonen för den eller de utbildningar du är intresserad av. Utbildningsanordnaren hör sen av sig till dig med bekräftelse.

Aktiviteter och studiebesök