Steget till utbildning lönade sig

Publicerad: 2023-04-05

Efter att ha förlorat sitt arbete och gått en arbetsmarknadsutbildning har Anna Odebrant bytt yrkesbana. Nu stortrivs hon som husvärd hos Stockholms Studentbostäder

En arbetsmarknadsutbildning till fastighetsvärd gav Anna Odenbrant fast anställning direkt.

En arbetsmarknadsutbildning till fastighetsvärd gav Anna Odenbrant fast anställning direkt.

En student som nyss anlänt från Kina ringer. Hon har tappat bort sina nycklar och Anna Odebrant rycker in. Som husvärd hos Stockholms Studentbostäder finns det alltid någon som behöver hjälp med något. Är det inte borttappade nycklar kan det vara en back i en garderob som har lossnat eller stopp i ett avlopp. Anna trivs med att hjälpa studenterna och är tacksam över att hon fick gå en arbetsmarknadsutbildning till fastighetsvärd, efter att ha varit arbetslös under en tid.

– Jag är lösningsfokuserad och tycker det är kul och har lätt för att möta nya människor, egenskaper som är bra att ha i den här yrkesrollen, förklarar hon.

Anna arbetade tidigare i mediebranschen men blev uppsagd på grund av arbetsbrist.

– Det var en jobbig tid. Mitt arbete var en livsstil, en identitet och den gick förlorad när jag blev uppsagd. Jag visste heller inte vad jag ville göra, säger hon.

Meningsfullt arbete

Efter hon blivit uppsagd skrev Anna in sig hos Arbetsförmedlingen. Under några månader arbetade hon på en restaurang, men det var inte något långsiktigt. Men så, en dag var det en arbetsförmedlare som tipsade henne om en utbildning till fastighetsvärd.


Anna ville ha ett arbete som skulle kännas meningsfullt och där hon fick hjälpa människor. Efter att ha fått mer information och gått på studiebesök var hon säker på att fastighetsvärd var ett yrke som skulle passa henne.

– Det kändes spännande och intressant och jag var verkligen motiverad att gå utbildningen för att få en nystart.

Fast anställning direkt

Sagt och gjort, Anna påbörjade utbildningen och två veckor innan den avslutades erbjöds hon en fast anställning vid Stockholms Studentbostäder. Hon är tacksam över att de ville anställa någon som är ny i branschen. För att kunna utföra arbetet så bra som möjligt har hon fått en bra introduktion, massor med information och olika utbildningar.

– Här är det högt i tak och vi hjälper varandra. Det passar mig som tänker både högt och brett, säger Anna och skrattar.

Varierade arbetsuppgifter

Arbetsdagen börjar med att Anna går igenom de felanmälningar som kommit in, svarar på mejl och går runt i fastigheterna för att upptäcka fel. Även om vissa uppgifter är återkommande så är arbetet varierande. Ingen dag är den andra lik.

– Jag är nyfiken och vill lära mig nya saker. Dessutom är jag envis och vill verkligen lösa de problem jag ställs inför. Det har jag haft nytta av.

Nu ser Anna fram emot att fortsätta utvecklas i sitt nya yrke, lära känna kollegor och studenter ännu bättre och ha kul på jobbet. Och att säkringarna ideligen ska sluta lösa ut i fastighet 4C.

Hitta arbetsmarknadsutbildning

Det finns många arbetsmarknadsutbildningar som leder till en rad olika yrken. Under länken yrkesområden nedan kan du lätt hitta aktuella arbetsmarknadsutbildningar.

Yrkesområden

Hitta studiebesök

På ett studiebesök kan du ta reda på om en utbildning och ett yrke passar dig. Anmäl dig genom att mejla kontaktpersonen för den eller de utbildningar du är intresserad av. Utbildningsanordnaren hör sen av sig till dig med bekräftelse.

Aktiviteter och studiebesök