15 yrken som säkrar din jobbframtid

Publicerad: 2023-04-04

Trots tuffa tider kommer högutbildade personer inom hälso- och sjukvård, utbildning och it vara fortsatt efterfrågade. Skaffar du dig en yrkesutbildning vid högskola eller universitet finns det stora möjligeter att få arbete både på kort och lång sikt. Här listar vi 15 yrken att satsa på.

Den 17 april är sista ansökningsdagen till höstens utbildningar på universitet och högskolor. Och möjligheterna att få arbete är stora inom många yrken där högskoleutbildning krävs. Hälso- och sjukvård, utbildning och it är några områden där det väntas bli särskilt stor efterfrågan.

– Sverige är på väg in i en lågkonjunktur och därmed väntas också arbetslösheten öka, men samtidigt finns en stor efterfrågan på framför allt utbildad arbetskraft. En högskoleutbildning ger ofta goda möjligheter på arbetsmarknaden, säger Kerstin Eriksson, arbetsmarknadsanalytiker på Arbetsförmedlingen.

Jobb finns när du är klar

Nu när konjunkturen viker är det ett bra tillfälle att studera vidare. Chansen är stor att konjunkturen vänder uppåt lagom till att man är klar med studierna och redo för arbetsmarknaden.

– Står du och väger ska du verkligen söka till olika utbildningar för att få chansen att börja studera. Och glöm inte välja med både hjärta och hjärna, säger Kerstin Eriksson, arbetsmarknadsanalytiker på Arbetsförmedlingen.