Utbildningen till kock gav mersmak

Publicerad: 2023-02-09

Efter en arbetsmarknadsutbildning arbetar nu Ira Veronica Ginting som kock. Hennes recept för att få ett jobb är att fundera på vad man vill arbeta med och ta reda på vad olika utbildningar innebär.

En arbetsmarknadsutbildning gav Ira Veronica Ginting jobb som kock på en sushirestaurang.

Efter fyra år utan arbete gick Ira Veronica Ginting en arbetsmarknadsutbildning som ledde till att hon nu stortrivs med att arbeta som kock. Hon är en person som gillar att lära sig saker och se resultat av det hon gör. Nu får hon göra det varje arbetsdag på restaurangen Sushi Rebellion i Malmö där hon varit anställd sedan september 2022.

– Jag har verkligen haft nytta av utbildningen i mitt arbete. Under det år som utbildningen varade fick jag kunskap om hygien, ingredienser, kryddor, hur man sätter ihop en meny, vem som är leverantör till olika varor, hur man gör husmanskost och allt annat grundläggande man behöver kunna i ett restaurangkök, säger hon.

Arbetat som konditor

Vi backar bandet lite och tar oss tillbaka fem år i tiden. Då flyttade Ira Veronica till Malmö från Köpenhamn, där hon arbetat som konditor. I Sverige gick det trögt att hitta ett jobb.

– Jag är från Indonesien och som engelsktalande upplevde jag att det var lättare att hitta ett jobb i Köpenhamn än i Malmö. Jag visste inte heller vad jag ville göra, förklarar hon.

Därefter följde en jobbig tid med arbetslöshet. Men plötsligt hände det! Ira Veronica gick på ett studiebesök om en arbetsmarknadsutbildning till kock i Helsingborg. Efter det visste hon vad hon ville ägna sig åt och vad hon behövde. Hon ville bli kock och behövde gå en utbildning.

– Utbildningen var jättebra och avgörande för att jag fick ett arbete, säger Ira Veronica. Lärarna var professionella kockar så vi fick lära oss hur det går till i verkligheten. Det var också bra att få tillgång till det nätverk som utbildningsanordnaren hade. Faktum är att jag blev erbjuden ett arbete under tiden jag gick utbildningen, men jag ville ha mitt diplom eftersom det är värdefullt för framtiden.

Trodde hon var för gammal

Innan Ira Veronica gick på studiebesöket trodde hon att hon var för gammal, både för att utbilda sig igen och arbeta i en ny bransch, och att det skulle bli svårt att ta sig in på arbetsmarknaden eftersom hon är kvinna. Men hon hade fel.

– Arbetsgivarna har bara sett mig utifrån min kompetens och om jag är lämplig för jobbet, inget annat. Så jag är väldigt glad över att jag började studera innan jag försökte hitta ett arbete som kock.

Ordningssinne är värdefullt

Tino Hansson är general manager vid Shushi Rebellion. Han menar att ordningssinne och resultatfokus är värdefulla egenskaper i kockyrket.

– Efter många år i branschen vet jag att kvinnor är bra på att hålla ordning och reda. Det blir också bättre dynamik på arbetsplatsen med en jämn könsfördelning, säger han.

Han poängterar värdet av att ha rätt kvalifikationer och välkomnar fler kvinnor till kockyrket.

– Många tänker inte på att det är ett yrke som kan bana väg för olika karriärmöjligheter, till exempel chef inom hotell- och restaurangbranschen. Dessutom är det ett yrke som ofta går att anpassa utifrån sin livssituation.

Samarbete med kollegor roligast

Ira Veronicas arbetsdag börjar med att hon förbereder lunchen. Hon ser till att alla ingredienser finns på plats och att det finns en reserv ifall något skulle ta slut. Hon gillar ordning och reda. När lunchen är över är det dags att förbereda middagen som består av en annan meny. Det är kött som ska marineras och såser som ska röras ihop.

– Det roligaste med arbetet är miljön och samarbetet med mina kollegor, säger Ira Veronica.

Gillar att lära sig nya saker

Det finns tre stationer på restaurangen; varmkök, maki och nigiri. Ira Veronica gillar utmaningar och att lära sig nya saker. Det som står på tur är att arbeta på stationen nigiri.

– Det är något som jag ser mycket fram emot.

Om tre år siktar hon på att vara en mycket skicklig kock som kan hantera ett stort kök.

– Det är härligt att veta att jag har den rätta kunskapen och att ha ett arbete att gå till, avslutar hon.

Hitta arbetsmarknadsutbildning

Det finns många arbetsmarknadsutbildningar som leder till en rad olika yrken. Under länken yrkesområden nedan kan du lätt hitta aktuella arbetsmarknadsutbildningar.

Yrkesområden

Hitta studiebesök

På ett studiebesök kan du ta reda på om en utbildning och ett yrke passar dig. Anmäl dig genom att mejla kontaktpersonen för den eller de utbildningar du är intresserad av. Utbildningsanordnaren hör sen av sig till dig med bekräftelse.

Aktiviteter och studiebesök