”Folk är nyfikna och har många frågor”

Publicerad: 2023-02-07

Ibland jobbar Simon Wallén helt på egen hand, ibland åker han ut i team med andra hantverkare. Viktigaste verktyget som målare?
– Jag tycker att man bör gilla att vara social i mitt jobb, säger han.

En målare står framför ett fönster

Simon Wallén, 21 år, arbetar sedan ett halvår tillbaka på Clas Fixare, som tillhör Clas Ohlson-koncernen. Hantverksföretaget riktar sig både till privatkunder och större kunder som företag och bostadsrättsföreningar.

– Det är väldigt varierat. Ena dagen kan man ha flera olika småuppdrag som man åker ut själv på. Andra dagar arbetar man med större uppdrag som att helrenovera en lägenhet. Då kan man ha med sig snickare, elektriker och VVS-montörer.

Mer om målaryrket

Oavsett om man jobbar själv eller i team har hantverkarna på företaget alltid en uppdragsledare att vända sig till. I uppdraget ingår oftast att först åka ut till kunden och undersöka vad som behöver göras för att kunna bestämma omfattningen på uppdraget.

– I dag ska jag spackla en gipsvägg ute i Solna och sedan ska jag åka ut och titta på några eventuella arbetsprojekt. Det behöver vi göra för att kunna uppskatta tiden för arbetet vi ska utföra, säger Simon Wallén.

Målaren Simon berättar om sitt jobb

film
/

1 minut

Varför är det viktigt att vara social när man är målare? Möt Simon Wallén.

Viktigt att vara social

I målaryrket ingår det bland annat att spackla, slipa, måla och tapetsera. En annan stor och viktig del i uppdraget är att hålla regelbunden kontakt med kunderna. Simon Wallén tycker att det krävs att man gillar att vara social.

– Jag jobbar mycket mot privatkunder och då är det extra viktigt att man hör av sig innan man kommer och att man är trevlig och förklarar vad man ska göra. När man kommer hem till någon är folk väldigt nyfikna och har många frågor.

Ångrar inte yrkesvalet

Simon Wallén gick byggprogrammet i gymnasiet och för honom stod det mellan att bli snickare eller målare. Han valde det sistnämnda och det ångrar han inte. Framtiden för hantverkare och målare är ljusa, det är ett yrke med mycket goda framtidsutsikter.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Jag tycker att det passar väldigt bra för mig. Jag har svårt att sitta still framför en dator, jag behöver röra på mig och inget annat jobb är det andra likt. Man får slita och jobba med händerna, det är fysiskt och det gillar jag!

Fakta: Målare

Karaktärsdrag: Noggrannhet, god fysik, serviceinriktad, social förmåga, kreativ förmåga

Utbildning: Yrket kräver utbildning på gymnasienivå eller motsvarande.

Mer information om målaryrket och utbildningar