”Man måste brinna för att laga god mat”

Publicerad: 2023-01-23

Calle Rickan har arbetat som kock sedan han gick ut gymnasiet. Kreativiteten, lusten att göra gästerna nöjda och samvaron med kollegorna är det som får honom att tycka det är roligt att gå till jobbet.

Kocken Calle i restaurangköket.

Det råder brist på kockar på landets restauranger. Den som har utbildning eller den erfarenhet som krävs har stora möjligheter att få arbete. Det kan Calle skriva under på. Ända sedan han gick ut treåriga Restaurang- och livsmedelsprogrammet på gymnasiet har han haft olika jobb som kock.

– Det tredje året på utbildningen gjorde vi en lite längre praktik och sen erbjöd den praktikplatsen mig jobb, berättar han när vi ses på hans nuvarande arbetsplats Restaurang K-märkt i Solna där han står och förbereder dagens lunch.

Mer om kockyrket

Intresset för matlagning väcktes redan när han som liten var hemma hos mormor som var kokerska.

– Jag var ofta med och smakade när hon lagade god svensk husmanskost, så det var då gnistan för kockyrket tändes.

Kreativiteten får flöda

Calles arbetsdag börjar klockan sju på morgonen. Då får restaurangen leveranser av mat som han och kockkollegorna hjälps åt att plocka upp. De kontrollerar att råvarorna håller en bra kvalitet och därefter tar de gemensamt fram dagens meny beroende på vilka varor som levererats just den dagen.

– Vi är en menylös restaurang vilket innebär att vi bestämmer vilka rätter vi ska laga utifrån de råvaror vi har. Det är väldigt roligt och gör att kreativiteten får flöda. I dag kommer vi att servera bland annat ostpaj och nötrulle med gräddsås, berättar han.

Kocken Calle berättar om sitt jobb

film
/

1 minut

Hur är det att vara kock? Möt kocken Calle Rickan.

"Vi är som en familj"

Vad är roligast med kockyrket?

– Alla fina råvaror, friheten, att man får vara kreativ under ansvar och laga god mat som gör gästerna glada. Och så kollegorna, vi är som en familj.

Mindre roligt?

– Städningen är väl inte så kul. Det är nog sådant som folk inte tänker på men det är väldigt viktigt att hålla köket rent och ha god hygien.

Fysiskt krävande

Att vara stresstålig, noggrann, snabb, ansvarsfull och ha ett driv är de egenskaper han tycker är viktiga för den som vill bli kock.

– Man måste brinna för att laga god mat. Och så bör man vara medveten om att det är ett intensivt och fysiskt krävande jobb. Man står upp hela dagen så det blir många timmar, säger Calle som jobbar mellan 7 och 15.30.

Han trivs med sitt nuvarande arbete. Någon gång i framtiden kanske han öppnar en egen restaurang.

– I så fall något litet och personligt ställe, kanske en vinbar med enkel mat. Varför inte husmanskost, den är tyvärr på utdöende.

Fakta: Kock

Karaktärsdrag: Stresstålighet, simultanförmåga, organisationsförmåga, samarbetsförmåga, kreativ förmåga.

Utbildning: Yrket kräver utbildning på gymnasienivå eller motsvarande. Yrkeshögskolan erbjuder högskoleutbildningar på två år.

Mer information om kockyrket och utbildningar