”Man måste ha hjärtat på rätta stället”

Publicerad: 2023-01-10

Är du självständig, stresstålig och gillar att ta hand om människor? Då kanske undersköterska är rätta yrket för dig.
– Man måste ha hjärtat på rätta stället också, säger 46-åriga undersköterskan Andrea Kochevar.

Bild på undersköterskan Andreas överkropp

I fem år har hon arbetat som undersköterska på Medicinsk akutvårdsavdelning på Gävle sjukhus. Dit kommer patienter med akuta medicinska besvär, allt från hjärtproblem till förgiftningar. Andrea arbetar i ett team med en sjuksköterska, läkare, fysioterapeut, arbetsterapeut och en logoped.

– Vi har alla olika erfarenheter som är nödvändiga för att hjälpa patienten, men jag är nog den som är allra närmast patienten, berättar hon.

Mer om undersköterskeyrket

Som undersköterska är det Andreas uppgift att se till att patienterna känner sig välkomna och väl omhändertagna när de kommer till avdelningen. Hon tar olika prover, mäter blodtryck, kollar andningsfrekvensen och undersöker om de behöver hjälpmedel eller kanske har något sår som ska läggas om.

– Det är ett stort ansvar man har som undersköterska, säger hon.

"Jag älskar mitt jobb"

Egentligen tänkte hon bli sjuksköterska men hoppade av utbildningen då hon blev gravid. Efter sammanlagt tio års föräldraledighet var hon redo att ge sig ut i arbetslivet. Vården lockade men att återuppta sjuksköterskestudierna på högskolan tyckte hon var för krävande då barnen fortfarande var små. I stället valde hon vård- och omsorgsprogrammet på komvux och utbildade sig till undersköterska.

– Jag fick tillgodogöra mig de kurser inom vårdområdet jag hade tagit sedan tidigare. Under utbildningen fick jag göra praktik här på avdelningen, och sen blev jag kvar. Vi har så roligt, jag älskar mitt jobb, säger Andrea Kochevar.

Undersköterskan Andrea berättar om sitt jobb

film
/

1 minut

Hur är det att vara undersköterska på ett sjukhus? Möt undersköterskan Andrea Kochevar.

Stresstålig viktig egenskap

Vilka egenskaper behövs för att jobba som undersköterska? Andrea nämner karaktärsdrag hon tycker är viktiga - att vara stresstålig, ansvarstagande, kunna jobba både självständigt och i team, hålla rutiner och att ha ett stort hjärta.

– Det ger så mycket att se människor tillfriskna och känna att man gjort skillnad. Som undersköterska upplever man både glada och sorgliga stunder, som att hålla handen och ge ömhet när någon går bort.

Fått chansen gå vidareutbildningar

Något hon uppskattar är att hon via jobbet har fått chansen att gå flera vidareutbildningar.

– Till exempel inom hjärt- och lungräddning och nu håller jag själv utbildningar inom det området, berättar hon.

Genom arbetsgivaren Region Gävleborg finns även möjlighet att läsa vidare till sjuksköterska och specialistsjuksköterska med bibehållen lön.

– Jag har inte släppt tanken på att bli sjuksköterska även om jag är väldigt nöjd med det jobb jag har.

Fakta: Undersköterska

Karaktärsdrag: Empatisk förmåga, kommunikativ förmåga, noggrannhet, samarbetsförmåga, uppmärksam.

Så blir du undersköterska: Utbildning till undersköterska finns inom gymnasieskolan på vård- och omsorgsprogrammet.

Mer om undersköterskeyrket och utbildningar