Så kan du få jobbet trots luckor i cv:t

Publicerad: 2022-11-23

Som arbetssökande hittar man ofta lediga jobb som ligger nära ens kompetens men som inte matchar till hundra procent. Så här kan du göra när du tycker jobbet passar dig som hand i handske, men när meriterna inte riktigt räcker till?

Tappa inte modet

Vill du verkligen ha ett jobb är det bara att bestämma dig för att du ska lyckas. Låt inte tuffa kvalifikationskrav hålla tillbaka dig, utan peppa dig själv, sammanställ och beskriv på ett övertygande sätt den kompetens och de meriter du faktiskt har. När man väl sammanställt sina meriter och erfarenheter brukar de flesta bli överraskade över hur mycket de faktiskt kan och har gjort.

Betona erfarenheterna

Tycker du att dina formella meriter, examina, betyg och så vidare känns lite tunt? I så fall, vässa formuleringarna och belys de andra bitarna av din bakgrund. Lägg helt enkelt betydligt mer krut på att lyfta fram dina erfarenheter i cv:t.

Rubriksätt dina yrkeskunskaper

I ditt cv kan du kategorisera dina yrkeskunskaper för att underlätta för arbetsgivaren att få en bild av dig. Sätt upp rubriker anpassade efter det jobb du söker. Det kan till exempel vara rubriker som ”Informationsuppdrag”, ”försäljning”, ”projektledning” eller ”kundrelationer”. Under dessa rubriker beskriver du kort vad du gjort.

Överdriv inte

Överdriv inte dina kvalifikationer eftersom det kan straffa sig rejält vid anställningsintervjun eller vid eventuella rekryteringstester. Det är bättre att vara ärlig om det du kan, men det är inte det samma som att vara för blygsam och försiktig. Tro på dig själv och att din kompetens är ytterst värdefull.

Satsa på personliga brevet

Eventuella luckor i ditt cv kan du balansera upp med ett bra personligt brev. Brevet ska helst inte vara mer än en sida långt och bör övertyga läsaren om att du kan bidra med något värdefullt till företaget. Du bör kunna visa att du uppfyller en del av de krav som ställts i platsannonsen, men du behöver inte uppfylla alla. Förklara i stället varför din erfarenhet är viktig. Ett bra personligt brev bör visa att du har läst på om företaget.

Lyft fram dina sociala färdigheter

Din sociala kompetens kan i många fall värderas mer än formella meriter. Beskriv i cv:t din förmåga att skapa bra relationer med kolleger och kunder, att du har en positiv inställning, hur du hanterar stress, hur du fungerar i samarbete i grupp och så vidare.

Visa att du vill lära

Om du saknar en del viktiga kvalifikationer är det viktigt att få arbetsgivaren att förstå att du tänker se till och lära dig detta så fort som möjligt. Det kan till och vara så att du hinner anmäla dig till en kurs i ämnet så att du kan skriva detta i cv:t eller berätta om det på en intervju.

Använd alla meriter du kan

Begränsa dig inte till att ange de betalda jobb du haft. Lika värdefullt kan de uppdrag du haft vid sidan av jobbet vara: elevrådet, föräldraföreningen, bostadsrättsföreningen, kassör i idrottsklubben, volontärsarbete med mera. Se till att detta lyfts fram i cv:t.

Jobbansökan, cv och intervju

Hur ska en lockande jobbansökan se ut? Hur skriver man ett cv och hur kan jag förbereda mig för en anställningsintervju? Vi har samlat en massa bra tips som kan vässa ditt jobbsökande.

Tips om cv, jobbansökan och intervju