En dag på arbetsmarknadsutbildningen

Publicerad: 2022-11-03

Lars Nilsson går en arbetsmarknadsutbildning inom området trädgård. Följ med under en dag med teori, mätteknik och ett besök i Bergianska trädgården i Stockholm.

man beskär buskar i skogen

Det är måndag morgon, solen skiner och bladen på träd och buskar skiftar i gult, orange och rött när Lars kliver in genom dörrarna till tegelbyggnaden, belägen på Stora Essingen i Stockholm med utsikt över Mälaren.

– Jag promenerar hit varje dag från mitt hem i Bromma. Det första jag gör när jag kommer fram är att lägga min matlåda i kylskåpet och ta en kopp kaffe. Sedan tar jag trapporna till klassrummet som ligger högst upp i byggnaden.

Det är dags för dagens första lektion. Ofta inleds undervisningen med några timmar i teoretiska ämnen som till exempel beskärning, plantering och växtkunskap.

– Det är en bred och varierande utbildning som inte kräver några förkunskaper. Vi får lära oss allt från vetenskapliga namn på växter och säsongsbaserad odling till att göra ritningar med laserinstrument. Just nu läser vi om mätteknik, vi får bland annat lära oss hur vi ska mäta för att till exempel anlägga en mur på en sluttande tomt, säger Lars.

Klockan halv tolv är det lunch tillsammans med de andra deltagarna. Efter en timme inleds den praktiska delen av undervisningen som genomförs utomhus.

– Vår klass brukar gå ut på växtvandringar i området för att titta på träden och gå på olika typer av studiebesök. Vi har till exempel varit på Täby begravningsplats där vi beskurit mindre träd och planterat nya växter som ska klara sig över vintern. En annan gång var vi på Skansen där vi fick klippa häckar, rensa och fixa grusgångar, säger han.

Nyligen besökte de Bergianska trädgården, en vacker oas nära city.

– Vi klippte blommor och grävde upp lökar som ska förvaras över vintern. Dessutom hann vi med en växtpromenad i den botaniska trädgården med tillgång till växter och blommor från hela världen.

Säsongsbaserad undervisning

I Lars klass är det 14 deltagare i åldrarna 25–65 år, där merparten är kvinnor. De får undervisning cirka 40 timmar i veckan och dagarna ser olika ut beroende på säsong. Under vår- och sommarsäsong genomförs utbildningen mestadels utomhus, medan undervisningen under höst och vinter sker mer inomhus.

– Vid sämre väder har vi regnkläder på oss. Men är det riktigt dåligt väder kan vi inte göra mätningar, vid dessa tillfällen får vi styra om i planeringen och arbeta inomhus i stället, säger han.

Lars mår bra av att vara i naturen och tycker att utbildningen passar honom utmärkt. Extra roligt tycker han att det är med anläggning och trädgårdsdesign, när han får möjlighet att rita och planera hur det till exempel kan se ut med växter omkring ett hus.

Utbildningsdagen lider mot sitt slut och det är dags att packa ihop. Lars går ut genom dörrarna för att börja sin promenad hemåt och ser fram emot en ny dag med trädgårdsundervisning.

Hitta arbetsmarknadsutbildning

Det finns många arbetsmarknadsutbildningar som leder till en rad olika yrken. Under Arbetsmarknadsutbildningar nedan kan du lätt hitta aktuella arbetsmarknadsutbildningar.

Arbetsmarknadsutbildningar

Hitta studiebesök

På ett studiebesök kan du ta reda på om en utbildning och ett yrke passar dig. Anmäl dig genom att mejla kontaktpersonen för den eller de utbildningar du är intresserad av. Utbildningsanordnaren hör sen av sig till dig med bekräftelse.

Aktiviteter och studiebesök