Ingen tvekan när Basma bytte från skönhets- till byggbransch
Basma Yonany var egenföretagare inom skönhetsbranschen, men under coronapandemin försvann många av kunderna. Nu går hon en arbetsmarknadsutbildning inom bygg- och anläggning hos Yrkesakademin och är inte orolig för att hon ska gå arbetslös när hon är klar.
- Nej, jag är inte orolig. Vi kommer att få praktisera i slutet av utbildningen, vilket blir en väg in i arbetslivet, säger Basma Yonany.
Under större delen av sitt yrkesliv har Basma Yonany varit egenföretagare och arbetat på skönhetssalong med fransförlängning, kosmetisk tatuering, vaxning, trådning och öronhåltagning. Under en period la hon ned företaget och var istället anställd på industribageri, men i slutet av 2019 beslöt hon att dra igång sitt företag igen.
- Men precis när kunderna började hitta tillbaka till mig så kom coronan. Jag fick mycket färre kunder när folk slutade att gå till kontoret och inte längre behövde se fina ut. Från att ha upp till tolv kunder per dag hade jag till slut bara en till två inbokade och det blev svårt att gå runt ekonomiskt, säger Basma Yonany.
Det minskade antalet kunder ledde till att Basma Yonany fick lägga ned sitt företag och skriva in sig som arbetssökande hos Arbetsförmedlingen.
- Då dök den här möjligheten upp. Jag blev förvånad och glad över att det finns möjlighet att gå sådana här arbetsmarknadsutbildningar.
Här hittar du arbetsmarknadsutbildningar
Överraskande karriärbyte
Att byta jobb från skönhets- till byggbranschen kan verka som ett stort steg, men inte för Basma.
- Jag har renoverat lite hemma och upptäckte då att det är väldigt kul med renovering och bygg, så jag tänkte att jag testar. Det känns som att jag träffat mitt i prick.
Hennes beslut överraskade dock en del vänner och familj.
- Många skrattade faktiskt. Eftersom byggbranschen är så mansdominerad ses det som lite annorlunda när en tjej vill jobb med detta. Men jag tänker att det ska ändras och att vi redan är på väg mot det.
Skräms inte av mansdominansen
Att byggbranschen är mansdominerad märks också på utbildningen som Basma går. I hennes utbildningsomgång är de fyra tjejer och cirka 30 killar.
Finns det något som hindrar eller gör det svårare för tjejer att arbeta på byggen?
- Nej, men om man inte står på sig kan det bli så att killarna gärna går och bär de tyngre grejerna och säger till en att ”jag kan göra det här” bara för att det är lite tungt. Men då får man bara visa att ”vi ska göra samma jobb och jag kan göra det också”.
Teori varvas med praktiska moment
Utbildningen som Basma Yonany går beräknas ta ungefär ett år och utförs av Yrkesakademin. Det finns tre inriktningar: betong, plattsättare eller anläggning. Basma Yonany har valt betong vilket innebär att hon kan komma att jobba med alltifrån att gjuta husgrunder till att bygga balkonger och broar.
- Om man tänker efter upptäcker man att ganska mycket är byggt av betong egentligen, säger Basma Yonany.
Utbildningen sker mestadels på distans, men vissa dagar är eleverna på plats i skolan för att göra de praktiska momenten.
- Hittills har jag byggt bock och arbetsbänkar. Jag har även testat på att klippa armeringsjärn.
Vad betyder det för dig att du fått möjlighet att gå den här utbildningen?
- Det är en chans till ett nytt liv, vilket betyder mycket nu under pandemin då allt står stilla.
Goda jobbmöjligheter
Fidel Askar är utbildningsledare på Yrkesakademin. Han tror att jobbchanserna är goda för Basma Yonany och hennes studiekamrater.
- Det är alltid svårt att locka tjejer till de här utbildningarna, men arbetsgivarna skriker efter tjejer. De vill ha mer jämställdhet och det börjar bli mer vanligt med tjejer i byggbranschen, säger Fidel Askar.
Hitta arbetsmarknadsutbildning
Här hittar du arbetsmarknadsutbildningar
Allt du behöver veta om olika yrken - skriv yrket i sökrutan