Arbetsmarknadsutbildningen tar Sofia till byggbranschen

Publicerad: 2021-09-21

Sofia Lundmark, som tidigare varit arbetslös, valde att gå en arbetsmarknadsutbildning till snickare. Om ett halvår är hon klar och drömmer om jobb på ett familjeföretag.

Kvinna på byggutbildning håller i ett elverktyg

Ända sedan barnsben har Sofia Lundmark haft en förkärlek för skapande i olika former. När hon i början av året såg en annons om arbetsmarknadsutbildningar på Arbetsförmedlingens webbplats, bestämde hon sig för att skriva in sig på Arbetsförmedlingen och blev beviljad att gå utbildningen bygg och anläggning.

Här hittar du arbetsmarknadsutbildningar

– ­­Utbildningen erbjuder flera inriktningar med möjlighet att testa på olika saker, vilket passar min kreativa personlighet bra, säger hon.

Kontakten med Arbetsförmedlingen gick smidigt och samma dag som Sofia gick på ett studiebesök bestämde hon sig för att gå utbildningen.

Varvar teori och praktik

Utbildningen varvar teoretiska och praktiska moment och har flera inriktningar inom bygg. Efter avslutad utbildning finns möjligheten att jobba som betongarbetare, murare och snickare.

– Det känns kul och passar mig perfekt då jag vill utmana mig själv och försöker lära mig nya saker. Som snickare har man ett omväxlande arbete där det finns möjlighet att göra lite av varje, säger Sofia.

Hittills har utbildningen överträffat hennes förväntningar och hon hoppas på att fler tjejer väljer byggbranschen.

– Vi är sex tjejer som går utbildningen just nu. Det är en välkomnande miljö där vi hjälps åt och ständigt lär saker av varandra. Lärarna är engagerade och vill att vi elever ska lära och utvecklas.

Bra utsikter på arbetsmarknaden

Inom ett halvår är Sofia färdig med sin utbildning och hon ser positivt på framtiden.

– Mitt mål är att jobba på ett snickeriföretag, gärna på ett familjeföretag där jag får möjlighet att jobba nära kunderna. Jag har inte landat ett jobb ännu men är inte orolig, framtiden för snickare ser ljus ut.

Byggbranschen efterfrågar fler kvinnor

Micke Stigsson, utbildningsledare på Bygg och anläggning Kalmar hos Lernia Utbildning AB är nöjd med Sofias insats och tycker att det behövs fler kvinnor inom branschen.

– Jag är imponerad av henne och de andra tjejerna som går utbildningen. De är noggranna och jobbar systematiskt, vilket ger ett bra resultat. Fler och fler arbetsgivare vill få in fler kvinnor i yrket vilket är positivt.