Utlandsfödd? Få hjälp att skapa kontakter i svenska kulturlivet

Publicerad: 2021-08-26

Är du född utanför Sverige och har arbetat som kulturskapare, konstnär eller journalist? Du kan få hjälp att skapa kontakter och nätverk i den svenska kultur- och mediabranschen.

Två tjejer sitter vid en keyboard.

Konsten att delta är ett projekt som hjälper utlandsfödda kulturskapare, konstnärer och journalister att bli en del av det svenska kulturlivet. Du får träffa en kollega som redan är etablerad inom det svenska kulturlivet eller mediabranschen, men också delta i större nätverksträffar.

Porträttbild på Martin Söderberg, företagsrådgivare på Arbetsförmedlingen Kultur och media

Martin Söderberg

- Du får tips om vilka stipendier, projektmedel och branschorganisationer som finns och du blir introducerad till din kollegas nätverk och kontakter här i Sverige. Samtidigt bidrar du med dina kunskaper, erfarenheter och internationella nätverk, säger Martin Söderberg som är företagsrådgivare på Arbetsförmedlingen, Kultur och media.

Ansök till Konsten att delta

Att delta i projektet innebär inte att du får jobb och inkomst, men det är en möjlighet för dig att lära känna andra inom din bransch.

En väg in svenska kulturlivet

En av dem som har deltagit i projektet är Sahar Burhan från Syrien som är utbildad i fri konst med inriktning måleri. Innan hon kom till Norrköping i Sverige 2007 bodde hon 13 år i Libanon där hon bland annat målade satirteckningar och porträtt för tidningar.

Porträtt på konstnären Sahar Burhan

Sahar Burhan. Foto: Diaa Homsy

- När jag kom till Sverige ville jag få kontakt med andra konstnärer men det var svårt, och jag förstod snart att det inte bara var att ringa en annan konstnär och fråga om vi kunde fika, säger Sahar Burhan.

Att få vara med i Konsten att delta betydde mycket för Sahar Burhan som då fick träffa konstnärer från hela Östergötland, men också konstnärer från andra länder.

­­- Utan projektet skulle jag inte vara den etablerade konstnär jag är idag. Tack vare projektet fick jag exempelvis i uppdrag att göra affischen till Kulturnatten i Norrköping – ett uppdrag som jag drömt om att få göra. Det var jättestort och min affisch hängde överallt i Norrköping. Efter det rullade det på och jag fick mer och mer att göra, säger Sahar Burhan.

Idag arbetar Sahar Burhan som konstnär, utställningsproducent och gallerist.

Om Konsten att delta

  • Projektet Konsten att delta ägs av Konstnärliga och litterära yrkesutövares samarbetsnämnd (KLYS) som företräder 14 medlemsorganisationer för yrkesverksamma kulturskapare i Sverige.
  • Projektet startade 2007, och har funnits i nuvarande form sedan 2015.
  • Du kan delta om du är utlandsfödd och är eller har varit verksam i någon av branscherna inom kultursektorn, bild och form, ord, scen och film, samt ton.
  • Arbetsförmedlingen är en av flera aktörer som tipsar arbetssökande om möjligheten att delta i projektet.