”Jag har inte en tanke på att flytta tillbaka”

Publicerad: 2021-05-12

Arbetsmarknaden i norra delen av Sverige växer så det knakar och många arbetsgivare är i behov av personal. En av de som tog steget och flyttade till Piteå var Fredrik Ståhl som tidigare bodde och arbetade i Stockholm.

En man utanför sin arbetsplats i Piteå.

Fredrik Ståhl bestämde, tillsammans med familjen, att flytta till Norrbotten utan att varken han själv eller hans fru hade något jobb. En chansning i stunden, men något som löste sig både snabbt och smidigt.

– Det största steget är att faktiskt bara göra det. Så var det för oss. Vi gick och diskuterade i flera år. Men det slutade med att ingen av oss hade jobb när vi väl flyttade. För mig blev lösningen att jobbpendla ett par månader innan jag fick mitt nya jobb.

En växande bransch

Från att ha jobbat inom produktionsteknik på Scania strax söder om Stockholm till att jobba med näst intill samma sak på Scania i Norrbotten blev det en smidig övergång från jobbet i Stockholm, både för Fredrik och familjen.

– När jag började söka jobb här uppe hade jag lite kontakt med Arbetsförmedlingen men under tiden som jag hade några intervjuer via Arbetsförmedlingen så dök det här jobbet upp. I och med att jag redan jobbade för Scania innan så hoppade jag på den tjänsten.

Tillsammans med yrken inom bland annat vård och omsorg, it och sälj är produktion en bransch där många jobb finns. Och det är många företag som satsar på olika typer av produktion i norra delen av landet.

– Jag tror att det just nu är lite begränsande för företag att satsa i Stockholm. Här uppe finns dessutom många företag med anläggningar som är energikrävande. Därför tror jag det är strategiskt bra för företag att lägga sin verksamhet längre norr ut.

Så hittar du jobben i norra Sverige

”Jag får ofta frågan om jag trivs”

För just Fredrik var det ett enkelt val att flytta eftersom hans fru kommer från Norrbotten och har släkt och familj där. Och han ser många fördelar med vardagen strax utanför Piteå jämfört med den i Stockholm.

– Naturen, bostadsmarknaden. Man får väldigt mycket hus för pengarna och en annan livskvalité. Det är inte heller några bilköer. Jag har nästan 3 mil till jobbet men det går ändå snabbare att ta sig dit än vad det gjorde i Stockholm. Jag får ofta frågan om jag trivs. Och jag har faktiskt inte en tanke på att flytta tillbaka.