Flytten norrut höjde Paulinas livskvalitet

Publicerad: 2021-04-27

Paulina Lindström lämnade Uppsala tillsammans med sin man Markus för ett nytt liv i Luleå. I dag bor de i ett hus vid havet med egen brygga, pool och gäststuga.
- Det är underbart att kunna bo så här. Det hade vi aldrig haft råd med i Uppsala, säger hon.

En man utanför sin bostad i Piteå.

Snöstormen yr utanför huset i Brändön, två mil utanför Luleå, den här aprildagen. Men det bekommer inte Paulina Lindström det minsta. Hon har lärt sig att älska vintern i Norrbotten.

– När vi kom hit för sju år sedan kunde min man knappt åka skidor, nu har han åkt Vasaloppet två gånger. Vi gillar också att ge oss ut på långfärdsskridskor.

Deras hus med utsikt över Bottenviken är perfekt för det. Det är bara att åka direkt från tomten ut på isen i Luleå skärgård.

Enkelt att få jobb

Varken Paulina eller hennes man har någon koppling till Norrbotten, men när han kom in på Luleå tekniska universitet blev de bägge sugna att prova på något nytt. Paulina som har studerat på Gymnastik- och idrottshögskolan, GIH, i Stockholm fick snabbt jobb som idrottslärare.

– Det var väldigt lätt att få jobb, det var till och med flera rektorer som kontaktade mig och erbjöd mig anställningar.

Men sedan ett år tillbaka är hon projektledare på Norrbottens Fotbollsförbund.

– Jag leder ett projekt under tre år där jag ska försöka starta upp fler fotbollslag för barn- och ungdomar. På vissa håll i Norrbotten finns det gott om lag, medan det främst i glesbygden är sämre. Hittills har jag hunnit starta 24 lag i 17 olika byar, så det går riktigt bra.

Under coronapandemin arbetar Paulina Lindström hemifrån. Från fönstret ser hon de pittoreska röda sjöbodarna i Brändö hamn på andra sidan den isbeklädda viken. Förutom familj och vänner finns det egentligen ingenting hon saknar från Uppsala.

– Det är ett härligt friluftsliv här uppe och i Luleå finns goda möjligheter att hålla på med sport. Jag spelar både i ett fotbollslag och ett damhockeylag. Det senare hade jag nog aldrig börjat med om jag inte hade flyttat hit.

Så hittar du jobben i norra Sverige

"En helt annan livskvalitet"

Att lära känna nya vänner har inte varit svårt eftersom hon träffar mycket människor i fotbollslaget och hockeylaget. Dessutom har hon hittat flera tjejkompisar som ursprungligen kommer söderifrån genom appen ”GoFrendly”.

Paulina Lindström tror att hon och hennes man kommer att bli kvar i Norrbotten under överskådlig framtid. Ett hus som deras hade kostat sju miljoner kronor i Uppsala, här fick de det för mindre än hälften.

– Det ger ju en helt annan livskvalitet att bo här. Dessutom är Luleå en ganska stor stad med ett bra utbud av sport, konserter, teater, bio, restauranger och kaféer.