Andreas flyttade norrut – fick jobb direkt

Publicerad: 2021-04-20

Det var lätt att flytta från Göteborg till Piteå för Andreas Johansson. Han och sambon Anna blev erbjudna fyra olika hyreslägenheter, och han fick tips om ett jobb som svetsare på ett företag. Förskoleplats till barnen löste sig på en gång.
Det var en stor kontrast mot Göteborg.

En man utanför sin bostad i Piteå.

Andreas Johansson och hans sambo Anna Larsson hade bott många år tillsammans i Göteborg när de bestämde sig för att flytta till Annas hemstad Piteå. De lämnade en nybyggd villa i Lerum och fasta jobb som industritekniker respektive gymnasielärare.

– Det var inget enkelt beslut. Men vi hade tröttnat på att pendla 15 mil per dag. Dels skulle vi till våra arbeten, dels var vi tvungna att lämna av våra barn på två olika förskolor, som ingen av dem låg på vägen till våra jobb. Det var ett evigt körande, säger Andreas.

En enklare bostadsmarknad

I Piteå löste sig allt betydligt lättare. Direkt när de berättade för sina vänner i Piteå att de hade planer på att flytta upp blev de erbjudna fyra olika hyreslägenheter. En stor kontrast mot Göteborg där Andreas fick höra att han stod som nummer 1800 i kön när han visade intresse för en lägenhet.

När de hade flyttat upp tipsade en bekant till hans svärföräldrar om ett jobb som svetsare på Niab som han sökte och fick. Nu arbetar han ofta ute på de stora pappersbruken SCA och Smurfit Kappa i Piteå.

– Norrbotten går på högvarv just nu. Det finns gott om jobb i industrierna här och hos de företag som utför underhållsarbete åt dem. Om man går arbetslös i södra Sverige tycker jag verkligen att man ska fundera på att flytta upp.

Så hittar du jobben i norra Sverige

Sedan en månad tillbaka bor familjen i ett nybyggt hus i ett nytt villaområde i utkanten av Piteå.

– Allt är så nära här. Var man än skulle i Göteborg tog det minst 30 minuter att köra dit, nu tar det tre minuter. Dessutom kan man ha betydligt mer här, förutom ett hus har de flesta även en stuga och en båt, lönen räcker till mer.

Det enda han saknar från Göteborg är kompisarna, nöjeslivet och IFK Göteborg.

– Med dagens sociala medier är det lätt att hålla kontakten med vännerna. Så det är nog mest utbudet jag saknar. Det här får man egentligen inte säga i Piteå, men det är ganska skönt att Luleå ligger nära för där finns det betydligt mer.

Fördelarna är många

Där finns också Luleå Airport med direktflyg till Göteborg.

– Det känns bra att veta att man kan åka dit på en timme. Men jag har faktiskt bara flugit ner en gång sedan vi flyttade hit för två år sedan.

En myt som Andreas Johansson gärna slår hål på är att norrbottningarna skulle vara tystlåtna.

– Tvärtom. De är otroligt pratsamma, åtminstone här i städerna vid kusten, och de pratar ofta med människor de inte känner ute på stan. Det skulle aldrig hända i Göteborg. Tack vare att min sambo kommer härifrån har det inte heller varit svårt att få vänner.