Sara och Kristiina vill jobba i byggbranschen

Publicerad: 2021-02-16

Efter en tid utan jobb ville Sara Ljungberg och Kristiina Nattstjärna ställa om – nu utbildar de sig till snickare på en arbetsmarknadsutbildning.

Sara Ljungberg utbildar sig till snickare

Sara Ljungberg utbildar sig till snickare.

När pandemin slog till försvann Kristiina Nattstjärnas jobb som yogalärare. Efter att en vän tipsat om YrkesAkademin skrev Kristiina in sig på Arbetsförmedlingen. Fem dagar senare blev hon beviljad en arbetsmarknadsutbildning inom byggteknik.

– Jag blev lockad av studiebesöket, det kändes som att utbildningen skulle passa mig. Kontakten med Arbetsförmedlingen gick smidigt, berättar Kristiina.

Teori och praktik varvas

Utbildningen har överträffat Kristiinas förväntningar. Hon uppskattar blandningen av teori och praktik och gillar att prova på olika moment.

– Lärarna är jätteduktiga, jag är ju inte 18 år längre så jag har mycket att jämföra med.

Bra utsikter på arbetsmarknaden

Som färdigutbildad kan man bland annat jobba med nybyggnation, ombyggnation och renovering av bostäder och lokaler. Kristiinas mål är att i framtiden hitta ett renoveringsobjekt, bygga om det och sälja det. Arbetsmarknaden för snickare i framtiden är ljus.

– Snickare kommer alltid behövas, så är det bara, säger Kristiina.

Bytte förskola mot bygg

Sara Ljungberg har sedan studenten 2019 vikarierat inom förskolan. I februari förra året kom hon in på Arbetsmarknadsutbildningen bygg och bytte bana.

– Man kan lära sig så mycket, det är en helt ny värld.

Sara tycker mest om de fysiska momenten i utbildningen, särskilt när lärarna skissar upp ritningar och sedan stöttar eleverna vid varje skede i byggandet.

– Tycker man om någonting lite så ska man utforska det, det kan leda till mycket positivt, säger Sara.

Fler kvinnor i byggbranschen behövs

Enligt Karin Danielsson, som är samordnare på YrkesAkademin i Örebro, finns det goda möjligheter för kvinnor att få jobb inom byggbranschen.

– Sara och Kristiina klarar utbildningen galant. Många av de företag vi har kontakt med ser positivt på att anställa kvinnor. Det är positivt med fler kvinnor i byggbranschen, det behövs verkligen, säger Karin.