Tomas blev validerad kock: ”Nu kan jag söka helt andra tjänster”

Publicerad: 2021-02-12

Med en validering kan du få dina yrkeskunskaper bekräftade. Och på så sätt öka dina chanser till jobb.

Till vänster: Porträtt på Tomas Sjölin. Till höger: Uppläggning av mat i restaurangmiljö

Tomas Sjölin har jobbat till och från i restaurangbranschen sedan han var 16 år men har aldrig haft en formell utbildning eller några diplom. Så när krisen gjorde att konkurrensen för restaurangjobben blev ännu hårdare bestämde sig Tomas för att få sina kunskaper validerade, det vill säga få sina yrkeskunskaper bedömda och dokumenterade.

– Tack vare valideringen kan jag söka tjänster och roller som jag inte ens var aktuell för tidigare, säger Tomas Sjölin.

Så fungerar validering

Nu har han hunnit fylla 60 år. Genom åren har han hunnit provat på både det ena och det andra i yrkesväg. Han har varit fartygsbefäl, dykledare och jobbat med musselodling, men ständigt kommit tillbaka till restaurangvärlden.

– Det är en miljö jag känner mig hemma i, man är lite som en familj. För många är restaurangjobb övergångsjobb, men det har alltid varit bra att falla tillbaka på.

Men att landa restaurangjobben är inte lika lätt som det brukade vara, menar Tomas. Särskilt med tanke på coronapandemin som har slagit hårt mot branschen.

– Förut kunde man i princip promenera in i ett kök och fråga om det fanns arbete. Hade man bra kontakter och kunde visa vad man går för så var det lätt att få jobb, säger Tomas Sjölin. Nu behöver man papper på sina kunskaper, särskilt om man ska kunna konkurrera med personer som är 20 år yngre.

Snabb process

För att öka sina jobbchanser ansökte han därför om att bli validerad som kock. Han påbörjade valideringsprocessen i mitten på december, och blev klar innan jul. För tillfället väntar han på att gesällbrevet – ett sorts yrkesbevis – ska trilla ner i brevlådan.

– Att jag klarat valideringen blev som en tidig julklapp. Och att ha ett gesällbrev som bekräftar mina kunskaper och som jag kan ha med i cv:t har stärkt självkänslan. Det kan ingen ta ifrån mig.

Nu hoppas han som många andra att restriktionerna ska lätta upp. Och att arbetsgivare ska våga anställa folk i en större utsträckning igen.

– Jag hoppas att det lättar upp mot våren eller sommaren. Sen så gör gesällbrevet att jag har en helt annan förmåga att söka fler sorters tjänster och positioner. Det är betydelsefullt.

– För mig har det varit viktigt att kunna göra någonting under tiden man är arbetslös, Sverige är fantastisk när det gäller utbildning och vidareutveckling, det går alltid att hitta nya vägar.

Det här är validering

Validering är till för dig som är inskriven som arbetssökande hos oss och behöver få din kompetens och dina kunskaper formellt erkända. Det är en strukturerad bedömning och värdering av dina kunskaper och kompetenser. Det gäller både kunskaper du har skaffat dig genom studier, men även i arbetslivet eller i vardagen. Validering går att få inom en rad olika yrken, bland annat inom bygg, elteknik, transport, vård och restaurang.

Så här går det till att validera din kompetens