Så hittar du de dolda jobben
Många av de lediga jobben annonseras inte ut utan tillsätts via kontakter och sociala medier. Men tappa inte modet för det utan se i stället möjligheterna som det kan innebära för dig.
Här är sju tips som kommer göra dig riktigt skicklig på att hitta de dolda jobben.
Gör research
Omvärldsbevaka, följ dags- och facktidningar, branschsajter, nyhetsbrev och liknande. Var uppmärksam på nyheter om att ett företag är på väg att ta hem en stor order, planerar en investering eller kanske ska etablera sig på en ny ort. Det innebär jobbmöjligheter. Genom att hålla uppsikt över företag och branscher du vill jobba i kan du ligga steget före andra arbetssökande.
Skapa ett årshjul
Ett tips är att göra ett årshjul i datorn eller på ett papper och fylla i säsongsspecifika händelser som kan ge jobböppningar. Vi vet ju att julen skapar många jobb i julhandeln och med julborden på restauranger. På hösten är det extra många jobbmässor och så vidare.
Se ett webbinar om att hitta dolda jobb
Använd sociala medier
Se till att ha en komplett profil på Linkedin med rätt sökord och tydlighet om att du söker jobb och gärna vilka yrkesområden du är intresserad av. Var aktiv i sociala medier och sök upp företag och personer som du är intresserade av att komma i kontakt med. Be ditt nätverk om tips på personer du bör kontakta. Bygg på och vårda dina nätverk kontinuerligt, gå med i jobbsökargrupper och branschspecifika grupper. I pandemin då vi inte ska träffas fysiskt är det bäst att delta i digitala rekryteringsträffar, jobbmässor, företagsevent och likande.
Var inte dold själv
Berätta för allt och alla att du söker jobb; vänner, släktingar, kompisar i föreningen, tidigare arbetskamrater, studiekompisar. Du kan prova att sätta upp lappar om att du söker jobb på lokala anslagstavlor, i butiker, på biblioteket och andra allmänna platser. Var inte blyg och återhållsam i sociala nätverk, var öppen eller till och med övertydlig om att du söker jobb så länge det känns rätt.
Små företag kan betyda stor jobbchans
En stor andel av jobben skapas hos småföretagen så det är en bra idé att lägga lite extra fokus och jobbsökartid på dem. Googla dem och läs på. Ett tips är att studera de olika företags- och branschregister som finns på nätet. Det är också bra att kolla upp både de enskilda företagens och de olika företagarorganisationernas sajter för att hitta information och jobbmöjligheter. Sök information på allabolag.se, merinfo.se, där finns statistik över vilka bolag som går bra och därför kan vara i behov av personal. Även foretagsfakta.se eller hitta.se/info/bolagsinfo har värdefull information om företag.
Spontansök jobb
Varför vänta på att en jobbannons publiceras? Det kan ge betydligt snabbare resultat att kontakta arbetsgivare du är intresserad av genom att ringa eller göra ett spontanbesök? Läs på ordentligt om företaget innan bara. Då kan du ställa mer relevanta frågor och det visar att du verkligen är intresserad av att arbeta där. Är det inte aktuellt för företaget att anställa just nu kan du be dem behålla dina kontaktuppgifter ifall det uppstår rekryteringsbehov längre fram. Glöm inte att höra av dig när det gått en tid och påminna om din existens. Missa inte heller att registrera ditt cv på rekryterings- och bemanningsföretag.
Du har något att erbjuda
Många känner ett motstånd mot att nätverka, ta spontana kontakter och vara aktiv i sociala sammanhang. Efter en tids arbetslöshet är det också ganska vanligt att självförtroendet och självkänslan är i botten. Att spontansöka ett jobb och sälja in dig kan då kännas oöverstigligt svårt. Tänk då i stället att du har något att erbjuda, att du och din erfarenhet och kompetens kan bli mycket värdefull för arbetsgivaren.