”Du måste gilla att lösa problem”

Publicerad: 2023-03-07

Ända sedan hon var liten har Francesca Padellaro gillat att renovera. Därför var det naturligt att utbilda sig till snickare. Direkt efter utbildningen fick hon jobb som snickarlärling på ett byggföretag.
– Det bästa med jobbet är att det är så varierat, säger hon.

Snickarlärlingen Francesca

Det finns närmare 50 000 yrkesverksamma träarbetare och snickare i Sverige. Endast cirka 1 procent är kvinnor. För 27-åriga Francesca Padellaro var det inga konstigheter att utbilda sig inom yrket eftersom hon vuxit upp i en familj där man alltid renoverat och byggt.

– Till och från under hela mitt liv har hus och renoveringar varit ett intresse. Det är kul att jobba med kroppen och att bygga är lite som att lägga pussel, säger hon.

Mer om träarbetar- och snickaryrket

Snickare arbetar med allt från nybyggnation och ombyggnation till renovering av bostäder och lokaler. Just nu jobbar Francesca på en skola i Kalmar som helrenoveras. Arbetsdagen börjar 7 på morgonen och pågår fram till 16 på eftermiddagen.

– Vi börjar med att samlas en stund i fikarummet, sen plockar vi fram våra verktyg och kör igång. Just nu gipsar jag innerväggar, berättar Francesca som bär obligatorisk hjälm med hörselskydd och varselfärgade arbetskläder när vi ses på byggarbetsplatsen.

Goda framtidsutsikter

Träarbetare och snickare är yrken med goda framtidsutsikter. Det var när Francesca för några år sedan var arbetssökande som hon fick information om att det fanns en arbetsmarknadsutbildning inom bygg och anläggning.

– Jag tyckte det lät spännande så jag anmälde mig till en informationsträff.

Kort därefter påbörjade hon arbetsmarknadsutbildningen.

– Det var en jätterolig utbildning, man fick lära sig många olika saker. Jag minns speciellt en lärare som var fantastiskt bra, berättar Francesca.

Snickarlärlingen Francesca berättar om sitt jobb

film
/

59 sekunder

Vad är det bästa med att arbeta som snickare? Möt snickarlärlingen Francesca Padellaro.

Praktik på ett byggföretag

I arbetsmarknadsutbildningen ingick en praktikperiod och den fick Francesca göra på byggföretaget Hansa Bygg i Kalmar. De tyckte att hon gjorde ett så bra jobb att de förra våren erbjöd henne en anställning som snickarlärling efter att utbildningen var klar.

– Det var jättebra att få prova på yrket i verkligheten under praktiken. Jag ser fram emot att fortsätta jobba här.

Att vara påhittig, gilla att lösa problem och bra på att samarbeta är några av de egenskaper hon tycker är viktiga för den som vill jobba som snickare.

"Alla är väldigt schyssta"

Hur är det att vara kvinna i en mansdominerad bransch?

– Det är inget jag tänker på, alla som jobbar här är väldigt schyssta, säger Francesca.

Hur mycket snickrar du på fritiden?

– Jag har två hus och det finns alltid något som behöver fixas, det tar aldrig slut. Dessutom bor min familj i fastigheter som behöver renoveras, så det underlättar att jag tycker detta är så fantastiskt kul.

Fakta: Träarbetare och snickare

Karaktärsdrag: God fysik, självständighet, problemlösningsförmåga, samarbetsförmåga.

Så blir du träarbetare och snickare: Yrket kräver utbildning på gymnasienivå eller motsvarande. Alternativ väg till utbildning är via arbetsmarknadsutbildning, Bygg och anläggning. Kontakta Arbetsförmedlingen för frågor om arbetsmarknadsutbildning.

Mer information om träarbetar- och snickaryrket och utbildningar

Mer information om arbetsmarknadsutbildningar